ANNONS

Polisen hade inte tid att rycka ut

Harriet Guter, rektor på skolan Utsikten, var på Hustegaholm tillsammans med sin personal när tjuvarna slog till. Under natten hade fem av sju bilar haft inbrott och de fick ställa in den planerade kanotutflykten.
Harriet Guter, rektor på skolan Utsikten, var på Hustegaholm tillsammans med sin personal när tjuvarna slog till. Under natten hade fem av sju bilar haft inbrott och de fick ställa in den planerade kanotutflykten.
Kickoffen blev inte lika trevlig som personalen på skolan Utsikten hade tänkt sig.

Under morgonpromenaden upptäcktes att fem av sju parkerade bilar haft inbrott.

– Man blir bara så arg, säger Harriet Guter.
ANNONS

Personalen hade sovit över på Hustegaholm och hade en hel dag av roliga aktiviteter framför sig. Men för några av de anställda fick kickoffen ett snöpligt och abrupt slut. I stället för kanotutflykt blev det en tur till bilverkstaden och telefonsamtal till polis och försäkringsbolag.

Under natten hade fem av personalens sju bilar på parkeringen haft inbrott. Tjuvarna hade krossat rutor, slangat bensin och klippt larmkablar i flera av bilarna.

– Man blir bara så arg. De verkar systematiskt ha gått igenom alla bilar. De lämnade bara två bilar och det var de som inte går på bensin. Vi hittade en kniv i den sista bilen också, säger Harriet Guter som är rektor på skolan.

Hon är klädd för kanotutflykt och ska bara vinka av Åsa Knutsson som äger den mest utsatta bilen och ska till verkstaden med en krossad bakruta, sönderbrutet lås och heltrasig tank.

– Jag tänkte bara ”nej, vad tråkigt och onödigt”. Det är mest allt arbete med försäkringar och verkstadsbesök som känns jobbigt. Och så självrisken på det, säger Åsa.

Fram till sista juli i år har 76 bilinbrott rapporterats på Lidingö. Därutöver har Lidingös bilägare utsatts för 5 försök och 16 fullbordade bilstölder. Men det är ändå en väsentligt lägre siffra än för bara tio år sedan då bilstölderna var mer än dubbelt så många och bilinbrotten över tre gånger fler.

– Antalet bilstölder sjönk jättemycket i början av 2000-talet. Då satte man in startspärrar så att tjuven inte längre bara kunde stoppa in en skruvmejsel i tändningslåset och köra iväg. Och folk kanske samtidigt blev mer medvetna om att man själv ska tömma bilen, säger Gunilla Rothelius, brottsförebyggare vid Citypolisen.

Det fanns inga direkta värdesaker i bilarna på Hustegaholm, men ändå krossade tjuvarna rutor och stal det som fanns: cd-skivor, nycklar och någon t-shirt. Personalen ringde direkt till polisen, som dock inte hade tid att komma ut.

– Man blir förbannad över att polisen inte vill göra något åt det här. Det här påverkar ju oss mycket och det blir lite tråkigt fokus, att lägga energi på det här i stället för att jobba med det vi hade tänkt, säger Harriet Guter.

ANNONS

Men bilinbrott har låg prioritet hos polisen.

– Det kommer in massor med ärenden hela tiden som vi ska välja och vraka bland. Inbrott i hemmet är en mer personlig kränkning. Vi åker bara på bilinbrott om vi inte har något annat att göra, säger Gunilla Rothelius.

De verkar ­systematiskt ha gått igenom alla bilar.Harriet Guter, Rektor

Fakta

Här drabbades flest av bilinbrott

Mellan 1 januari och 30 juli har 76 bilinbrott anmälts:

Bodalsvägen: 4 inbrott.

Lidingö golfklubb, Trolldalsvägen: 4 inbrott.

Larsbergsvägen/torget:4 inbrott.

Kyrkvägen/Kyrkviksstigen, Lidingövallen/Lidingö tenniskklubb: 4 inbrott.

Stockholmsvägen: 3 inbrott.

Herserudsvägen: 3 inbrott.

Ekholmsnäsvägen: 3 inbrott.

Källa: Polisen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.