Min lokala hjälte

Polisen håller stängt i sommar

Polisens sommarstängning av poliskontoren i Upplands-Bro oroar de lokala politikerna. Och polisen själva.

– Det är väldigt allvarligt att det inte finns någon polisnärvaro. Det handlar om att folk ska kunna känna sig trygga, säger kommunstyrelsens ordförande Irène Seth (M).

Hon skrev inför sommaren, tillsammans med företrädare för kommunstyrelsens övriga partier, ett öppet brev till polismästaren i Norrort, Annika Eriksson, där beslutet att inte bemanna kontoren skarpt kritiserades. Bland annat tycker politikerna att polisen bryter mot en överenskommelse om en särskild satsning på lokal polisnärvaro i Bro.

Även från polishåll kritiseras beslutet. Björn Svensson har jobbat som närpolis i Upplands-Bro i över 30 år. Men i sommar är han omlokaliserad till Jakobsberg i Järfälla kommun.

– Det är olyckligt. Vi vill kunna samarbeta med fältassistenter och andra. Ska man jobba aktivt exempelvis mot droger måste man vara på plats, nu tappar vi flera månader av det arbetet, säger han.

Annika Eriksson förklarar att beslutet handlar om fördelning av resurser.

– Vi måste titta över distriktets samlade bemanning. Det är lite att välja mellan pest eller kolera. I stället för att ha bemannade receptioner lösgör vi resurser till den yttre verksamheten. Polisen finns i kommunen även om kontoren är stängda, säger hon.

Irène Seth hoppas ändå att poliskontoren nästa år åter ska hållas öppna.

– Om vi kraftfullt reagerar på att det här inte är okej, hoppas jag att de lyssnar på oss.

Det handlar om att folk ska kunna känna sig trygga.

Dags att tycka till om nya galoppbanan vid Önsta

ÖNSTA Fram till 30 september är detaljplanen för den nya galoppbanan som planeras vid Önsta gård ute på samråd. Det innebär att alla kommuninvånare kan ta del av planerna och lämna sina synpunkter till kommunen.

Den nya anläggningen planeras bli runt 190 hektar stor och ska ta över efter Täby som svensk galoppsports centrum. Anläggningen ska också kunna användas för andra evenemang som konserter och opera. På bilden syns ett förslag på den nya banans huvudbyggnad.

Villa utsattes för brandattentat

Kungsängen Natten mot förra tisdagen utsattes en villa på Klostervägen i Kungsängen för ett brandattentat. Någon försökte tända eld på flera blomlådor och spjälor på villans förstubro.

Enligt polisen hörde de som bor i villan under natten röster utanför och kände brandlukt. På morgonen efter upptäckte de sedan dådet.

Enligt polisen ska det inte finnas någon känd hotbild mot de som bor i huset. Det finns inte heller några vittnen till händelsen, som polisen utreder som försök till skadegörelse genom brand.