Polisen satte dit hänsynslös åldringsrånare

Tjuven siktade in sig på åldringar.
Tjuven siktade in sig på åldringar.
Täbypolisen har efter en lång tids spaning lyckats fånga en tjuv som siktat in sig på äldre, ofta människor med käpp och rollator.
– Det känns glädjande för oss att kunna hjälpa målsägande att få upprättelse, säger förundersökningsledaren Annelie Lundberg.

I oktober lyckades Täbypolisen, efter en längre tids spaning, gripa en 52-årig Danderydsbo misstänkt för flera fall av grov stöld och bedrägeri. Mannen hade särskilt riktat in sig på äldre människor inne i stan och i Mörby centrum.

– Vi la ner mycket tid på att kartlägga den här personen. Utifrån övervakningsfilmer från bankomater kunde vi till slut identifiera honom internt inom polisen, säger Annelie Lundberg, gruppchef och förundersökningsledare för mängdbrott i Täby polisområde.

Den dömde 52-åringen följer med en åldring ner i garaget i Mörby Centrum. Foto: Från polisens förundersökning.

Åldringar med rollator

Mannen har sedan 2015 gett sig på ett tiotal människor människor, inte sällan äldre med käpp och rollator. På övervakningsfilmer ser man hur mannen följer efter åldringar till hissar, står tätt bakom i rulltrappor och ner i parkeringsgarage för att sedan knycka deras plånböcker ur fickor och väskor.

– Offren har efteråt blivit oroliga och nervösa av att ha blivit utsatta för de här brotten. Vi fick jobba med vissa för att få dem att ställa upp, men till slut så vågade man, säger Annelie Lundberg.

Under hösten 2017 var tre utredare från Täbypolisen inkopplade på fallet och med hjälp av övervakningsfilmerna kunde man se att flera av stölderna hade begåtts av samma man. Den här typen av brott är svåra att utreda, förklarar Annelie Lundberg, eftersom att gärningsmännen ofta är svåra att identifiera.

Men när mannens ansikte kändes igen av en annan polis kunde han identifieras och anhållas i sin frånvaro. Kort därefter kunde man göra en husrannsakan, och då kunde man gripa, anhålla och senare häkta mannen.

”Det känns glädjande för oss att kunna hjälpa målsägande att få upprättelse”

Här stjäl den dömde 52-åringen en plånbok ur en äldre människas ficka. Foto: Från polisens förundersökning.

I december kom domen.

Han fälldes för tre fall av grov stöld, ett fall av försök till grov stöld, sex fall av bedrägeri och sex fall av försök till bedrägeri. Han får påföljden fängelse i 1 år och sex månader.

– Det känns glädjande för oss att kunna hjälpa målsägande att få upprättelse, säger Annelie Lundberg.