ANNONS

Polisen har fått nog av arenakaos

Åke Rimborn, chef för trafikpolisen i söderort, säger att kvarnarna i Stadshuset maler för långsamt när det gäller trafiksituationen vid Tele2 arena.
Åke Rimborn, chef för trafikpolisen i söderort, säger att kvarnarna i Stadshuset maler för långsamt när det gäller trafiksituationen vid Tele2 arena.
Senast det var en stor konstert på Tele2 blev det fullständigt kaos.  foto: polisen
Senast det var en stor konstert på Tele2 blev det fullständigt kaos. foto: polisen
Taxichaufförer som slåss med varandra. Bilar i kö i flera timmar, och en räddningstjänst som inte kommer fram.

Trafiksituationen vid Tele2 arena är ohållbar, enligt Söderortspolisen.
ANNONS

I kväll spelar Rolling Stones på Tele2 arena och gubbrockarna drar fortfarande storpublik. 45 000 biljetter är sålda. Klirr i kassan hos arrangörerna – men hos polisen är det annat ljud i skällan.

Söderortspolisen har en lång lista med problem kring trafik-kaoset vid arenorna: Taxichaufförer, ofta så kallade friåkare, slåss med varandra och parkerar så att övrig trafik inte kan komma förbi. Bilar som inte kommer ut ur parkeringsgaragen och stopp på Nynäsvägen och i Söderledstunneln.

Samtidigt menar polisen att arrangörerna stänger av vägar utan tillstånd för att artisternas lastbilar ska komma fram.

– Det är totalt kaos. Dessutom kommer räddningsfordon inte fram, säger Åke Rimborn, chef vid trafikpolisen i söderort.

I den ursprungliga analysen trodde Trafikkontoret att mellan 40 och 50 procent av alla besökare skulle ta sig till arenan med bil. Tio procent skulle ta taxi och ungefär en procent skulle cykla.

Nu vill Åke Rimborn att staden tar mer ansvar.

– Planeringen är dålig och problemet har dumpats på oss.

Han berättar att polisen är kommenderade till arenaområdet minst en gång i veckan. Är det evenemang på Globen, Tele2, Hovet och Annexet kan över 70 000 personer vara där samtidigt.

Och värre kan det bli. Planerna på ett nytt Ikea samtidigt som Slakthusområdet får fler nattklubbar och utökat nöjesliv gör att det kan bli ännu mer trafik.

ANNONS

Trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M) säger att en ny uppsamlingsplats för taxibilar är på väg så att de inte ska blockera utfarten för övriga besökare. Samtidigt menar hon att trafiken är trafikpolisens ansvar. De klagomål som staden fått in handlar snarare om att arenornas besökare parkerar i bostadsområdena.

Åke Rimborn tycker inte att staden inser vikten av problemet:

– Det är kommunens ansvar att skapa de bästa förutsättningarna för trafiken.

Daniel Stålbro, kommunikationschef vid Stockholm Globe Arenas, menar att det inte stämmer att de skulle stänga av vägar utan polisens tillstånd. Han säger också att det som är härligt med området är just att det kan komma så mycket folk hit samtidigt.

– Men vi uppmanar alltid besökare att ta tunnelbanan.

Enligt Natalia Santos, presstaleskvinna vid Taxi Stockholm, känner de till att bråk kan uppstå. Mindre bolag som inte är kopplade till en beställningscentral kan vara särskilt ivriga.

– Men vi har en dialog med både polis och arrangörer inför stora evenemang. Vi tycker dessutom att taxibolag borde bjudas in mycket tidigare i planeringen av den här sortens arenor, vi har väldigt mycket kunskap och erfarenhet i de här frågorna.

Planeringen är dålig och problemet har dumpats på oss.Åke Rimborn, trafikpolisen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.