Min lokala hjälte

Polisen har svårt att fånga busåkare

Biträdande närpolischefen Johan Åkerlund menar att buskörandet är ett jätteproblem i kommunen.
Biträdande närpolischefen Johan Åkerlund menar att buskörandet är ett jätteproblem i kommunen.
En tvåårig flicka som lekte vid en lekplats i Tuna blev påkörd av en okänd person på en crossmotorcykel.

– Han föll rätt över henne, berättar flickans pappa Miodrag Stankovic.

Miodrag Stankovics tvillingdöttrar satt och lekte med stenar på en liten grusväg, strax utanför staketet till lekplatsen vid Tuna torg i Tumba. Det var då crossföraren kom körandes.

– Han som körde höll en väldigt hög fart, han bromsade men han gjorde det för sent, säger Miodrag Stankovic.

Den lilla flickan fick föraren över sig. Det var ren tur att hon inte fick några allvarligare skador.

Hade hon fått crossen direkt över sig hade det kunnat sluta riktigt illa, menar Miodrag Stankovic.

– Han träffade henne lite lättare på vänster lår och föll rätt över henne. Men han sprang därifrån, det är nog det som är det värsta, säger han.

Personer i närheten ska enligt Miodrag Stankovic ha fått tag på den som körde crossen, han ska dock ha ryckt sig loss och ha sprungit från platsen.

Än så länge så minns hans dotter händelsen.

– Hon blev chockad och hade mardrömmar när hon sov. När hon hör en moped eller cross nu så springer hon till oss, säger Miodrag Stankovic.

Familjen har nu polisanmält händelsen.

Buskörandet på gångvägar och gårdar är ett stort problem i hela Botkyrka, enligt Johan Åkerlund, biträdande närpolischef.

– Det är buskörande med fyrhjulingar och det är crossar som man inte ens får köra på gångvägar. Olyckan med tvååringen är baksidan på hela det här problemet, säger han.

Många har hört av sig till polisen om buset, som i ett fall urartade helt och hållet.

– Någon hade spänt upp en vajer i huvudhöjd i norra Botkyrka, som tur var var det en bil som körde in i den och inte en mopedförare. Men folk är förbannade på busåkandet, det märker vi, säger Johan Åkerlund.

Polisen kan dock inte göra så mycket åt problemet. Man brottas med knappa resurser, samtidigt som insatser mot busåkandet ställer stora krav på operativa insatser.

– Då behöver vi flera patruller. De kör på gångvägarna, mitt bland människor, så det finns risker. Däremot skulle jag vilja efterlysa lite föräldraansvar, säger Johan Åkerlund.

När hon hör en moped eller cross nu så springer hon till oss.Miodrag Stankovic

Fakta

Många stulna mc och mopeder

Mellan den 1 januari och 25 juni i år så har det stulits 26 mopeder och 20 motorcyklar i Botkyrka kommun.

Polisen samarbetar bland annat med kommunen och Botkyrkabyggen i syfte att få tag på busåkarna, till exempel genom at kontrollera platser där fordonen kan finnas gömda.

Crossmotorcykeln som kördes i fallet med tvååringen var av en nyare modell. Polisen kontrollerar nu ramnummer i förhoppning om att hitta föraren.

Källa: Polisen