ANNONS

Flyktingarbete och säkerhetshot tär på lokalpolisen

Poliser som annars skulle arbetet i sina lokalpolisområden används till arbetet med det förhöjda säkerhetsläget och gränsbevakning.  Foto: Lokaltidningen Mitt i
Poliser som annars skulle arbetet i sina lokalpolisområden används till arbetet med det förhöjda säkerhetsläget och gränsbevakning. Foto: Lokaltidningen Mitt i
Polisen i polisområde Stockholm syd har varit hårt ansträngd sista tiden med anledning av asyl- och säkerhetssituationen i landet.
ANNONS

Den så kallade Almainsatsen vid Stockholms central och Arlanda har krävt att polisområdena i Stockholm bidrar med personal.

Enligt Ulf Ask på polisförbundet Stockholm syd, där Södertörn, Södertälje, Söderort och Nacka ingår, har polisområdet stöttat med fyra permanenta poliser för gränskontroller under Centralens öppettider. Dessutom finns sex poliser att sätta in vid behov för gränsbevakning.

– Utöver detta finns nio poliser som biträder Skåne veckovis med gränsbevakning. Dessutom finns ytterligare ett antal sydpoliser med fokus på det förhöjda säkerhetsläget, hur många vet jag inte, säger han.

Carolina Paasikivi Björnsdotter, chef för polisområde syd, vill inte kommentera hur många poliser som fortfarande jobbar med det förhöjda terrorhotet.

– Jag svarar inte på det, dels på grund av strategiska och taktiska skäl, men också för att det varierar över tid. Mycket beror på vilket innehåll de här hotbilderna innehåller från dag till dag.

Läget är ansträngt, medger hon.

– Jag tycker det är bekymmersamt över hela polisområde syd. Vi behöver ständigt omprioritera. Men vi sprider ut vår förmåga så att inget område blir övergivet, säger Carolina Paasikivi Björnsdotter.

Enligt Ulf Ask är poliser nu på väg tillbaka till sina lokalpolisområden.

– Eftersom behovet av poliser till gränsbevakningen har minskat så blir det så, även om läget fortfarande är ansträngt för oss, säger han.

ANNONS

Antalet asylsökande har minskat den senaste tiden. De senaste sju dagarna kom drygt 6 100 asylsökande, enligt TT, som tagit del av Migrationsverkets löpande statistik. Sjudagarsperioden dessförinnan kom drygt 7 100. Och i helgen kom färre än 800 personer, att jämföra med helgen innan då det kom drygt 1 300 personer.

Carolina Paasikivi Björnsdotter menar dock att läget kommer att vara fortsatt ansträngt, trots att asyltrycket minskat något.

– Även om medierapporteringen kanske kulminerat, så är det fortfarande samma tryck mot våra gränser. Migrationstrycket kommer att vara bestående över lång tid. Det handlar inte om veckor eller ens månader. Det är en omvärldssituation som kommer att bestå över lång tid. Detsamma skulle jag säga om hotbilden. Men samtidigt skulle Säpochefen kunna höra av sig när som helst och säga att ”nu sänker vi hotbilden”. Den insikten har vi inte, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.