ANNONS

Polisen hittade gömma efter flera stallinbrott

En inbrottsvåg i stall Haninge, Nynäshamn och Södertälje gäckar hästfolket.

Hästsadlar för tiotusentals kronor stjäls – och i en rad inlägg på Polisen Haninge-Nynäshamns Facebook-sida varnar polisen för tjuvarna.

Nu har polisen hittat en stor tjuvgömma med stöldgods.
ANNONS

Under september och oktober har minst 13 stölder av hästsadlar i stall runt om i Haninge, Nynäshamn, Grödinge och Södertälje anmälts till polisen. I regel tar man sig in i sadelkammare eller sadelskåp, skriver Polisen Haninge-Nynäshamn på Facebook.

Förutom sadlar har träns, täcken och stigbyglar stulits.

Utrustningen är ofta dyrbar. En begagnad sadel av bättre märke kostar inte sällan runt 20 000 kronor, skriver polisen.

Den 7 oktober gjorde polisen en husrannsakan i en lätt lastbil nära hamnen i Nynäshamn. Då hittades stöldgods, bland annat hästsadlar. Men efter det har stölderna fortsatt. Tungelsta är en av de orter som drabbats.

Förra lördagen hittade polisen en bil vid Sorunda som är intressant i utredningen. I närheten av området hittade polisen en stor gömma med bland annat hästsadlar, cyklar och verktyg, skriver polisen på Facebook. Upptäckterna kunde göras tack vare vittnesuppgifter.

Ingen person har gripits, men en polisanmälan om häleri är upprättad.

Polisen uppmanar nu hästfolket att märka sina saker så att de går att spåra, och göra dem oattraktiva genom att exempelvis färga dem. Man tror också att tjuvarna kan återkomma eftersom de vet att ägarna köper nytt.

Enligt Ulf Janzén, stationsbefäl vid Södertörnspolisen, misstänker polisen att många av hästsadlarna som stulits i Haninge och Nynäshamn är avsedda att tas ut ur landet.

– Tungelsta är ju nära hamnen i Nynäshamn, och mycket stöldgods kommer ner till Nynäshamn. Det här är stöldgods som är värt flera tiotusentals kronor, säger han.

ANNONS
Fakta

Stölder inte bara på Södertörn

På flera håll i landet har det rapporterats om sadelstölder under sommaren och hösten.

Bara i Östergötland stals hästsadlar för 800 000 kronor under juni och juli.

Även Västsverige är drabbat. Polisen i region Väst misstänker att en specialiserad liga ligger bakom stöldvågorna och att sadlarna säljs utomlands.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.