Polisen hoppas på tips och vittnen

Johan har sår och svullnader på kropp och ansikte, samt två skadade revben, efter rånet. Foto: Chris Andersson
Johan har sår och svullnader på kropp och ansikte, samt två skadade revben, efter rånet. Foto: Chris Andersson
21-åriga Johan var på väg hem när han blev slagen, sparkad och rånad av ett gäng i centrala Sundbyberg.

Nu efterlyser polisen vittnen.

Johan hade varit på en krog i centrum, sagt hejdå till sin bror och skulle hemåt vid 02-tiden, natten till förra lördagen. Nära Sundbybergs centrums tunnelbana, i trapporna mot Prästgårdsgatan, hörde han någon ropa och springa efter honom.

När han vände sig om stod 8–12 personer där. De frågade efter cigaretter och fick den enda Johan hade. Stämningen blev hetsig och hotfull. De omringade honom.

– Sen gick det väldigt fort. Jag fick ett slag i ansiktet, sen 5–6 slag till mot huvudet.

Ett slag fick honom att falla baklänges över ett räcke och ned i en rabatt.

– Då hoppade de på mig. Det jag tänkte på var att försöka skydda ansiktet från sparkar, men jag gjorde inget motstånd. De slet av mig skorna och skulle ha min klocka.

Sparkarna fortsatte. Först efter cirka åtta minuter sprang förövarna nedför trappan med Johans skor och klocka. Johan tror att de försvann med tunnelbanan, men såg suddigt. Han lyckades ringa sin bror och polisen. På sjukhus konstaterades svullnader och sår på kroppen och i ansiktet, samt att två revben skjutits ur position av våldet.

Han har ont, men det som känns mest är ilska.

– Att så många hoppar på en person gör mig förbannad. Och hade det hänt i innerstan vore det en annan sak. Jag har bott i Sundbyberg i hela mitt liv, och alltid varit trygg här.

Polisen söker nu vittnen till händelsen som är rubricerad som grovt rån.

– Vi håller på att ta in kamerafilm och har gjort vissa beslag som skickats in på analys. Men vi behöver tips från folk som sett något. Kanske har man uppmärksammat det här gänget under kvällen, då vill vi att man hör av sig, säger Patrik Zanders på Västerortspolisen.

Personerna som rånade och misshandlade Johan uppskattas vara i åldrarna 17–20 år.

Rätt om festivalens artister

Rättelse För två veckor sedan tipsade Lokaltidningen Mitt i om att besöka Stockholms Kulturfestival den 11–16 augusti. Tyvärr slank förra årets program in. Ett urval av årets artister ska i stället vara: Tensta Gospel Choir med gäster, bland annat Kristin Amparo. Även Zara Larsson, Media, Lilla Sällskapet, Sidestepper och Sveriges Radios Symfoniorkester kommer att spela på de olika scenerna runt om i stan. Mer information finns att hämta på kulturfestivalen.stockholm.se.

SUNDBYBERG En man från Sundbyberg har begärt 300 000 kronor i skadestånd och för förlorad inkomst sedan han suttit fem månader i fängelse för skattebrott 2011. Tre år senare undanröjdes domen sedan Högsta domstolen ändrat principerna för brottet. Mannen anser sig nu ha rätt till pengarna för den tid han satt frihetsberövad.

Vill ha 300 000 kronor efter fängelsevistelse