Polisen i hemlig razzia mot knarkliga på darknet

En viss datakunskap krävs av de som gör affärer på darknet.
En viss datakunskap krävs av de som gör affärer på darknet.
Polisen håller på att nysta upp ett narkotikanätverk med affärer på en undanskymd del av Internet - det så kallade darknet.

Under våren har polisen gjort insatser på flera adresser i södra delarna av Stockhom. Polisen misstänker grovt narkotikabrott och tror att fler gripanden kan komma.

Polisen är förtegen om tillslagen de gjort under våren. Nya gripanden kan vara att vänta i ärendet. Polisen vill inte gå in närmare på beslagtagna mängder. Men misstankarna gäller grovt narkotikabrott.

– Försäljningen gäller inte bara cannabis och spice. Det handlar även om piller och förmodligen också pulver, säger Fredrik Arnesson som är utredare centralt på polisområde Stockholm syd.

Tillslagen under våren har skett mot en grupp personer som polisen misstänker varit inblandade i narkotikaaffärer där säljare och köpare mötts i ett privat fildelningsnätverk med kryptering. Hit har allmänheten inte tillträde. Populärt brukar den här typen av nätverk kallas darknet.

– Sedan har narkotikan levererats med posten som brevbärare delat ut, förklarar Arnesson.

Krypteringen i nätverket gör affärerna svårare att upptäcka. Men nu sitter en grupp personer häktade misstänkta för inblandning i brott. Flera är kända av polisen för brottslighet sedan tidigare.

– Vi har jobbat med olika typer av spaning och underrättelse för att få fram det här, men hur det gått till säger jag inte nu, säger Fredrik Arnesson.

Enligt Arnesson tror många att de är anonyma när de köper narkotika på det här sättet då köparen inte måste ringa eller gå till någon plats och handla direkt från en person.

– Du slipper exponera dig. Men helt anonym är du inte. Det går att upptäcka och vi har även förhört köpare i det här, säger Fredrik Arnesson.

Polisen tror att fler gripanden kan vara att vänta. Enligt polisen har nätverket förgreningar ut i landet och utomlands. Han vill inte uppge hur många som är häktade och misstänkta men hoppas att de första personerna åtalas före semestern.

– Men sådant här kan ta tid, det är inte säkert att det blir åtal före semestern, säger han.

Arnesson menar att framförallt unga personer riskerar att köpa narkotika på darknet.

– Det är bra för föräldrar att känna till den här försäljningen. Ungdomar har generellt mer kunskap om hur det här går till än äldre personer.