Polisen i Vasastan stänger i sommar

Det brottsförebyggande arbetet blir lidande när polisstationen i Vasastan tvingas hålla stängt i sommar.

– Semestrarna ställer till det, säger Norrmalmspolisens enhetschef Tony Sören­sen.

Även poliser får vara sommarlediga och när färre poliser är i tjänst tvingas Tony Sörensen att omfördela resurserna.

Det är beslutat att närpolisstationerna Östermalm och Vasastan inte får några extra resurser under sommarsemestern utan måste hantera sina öppettider därefter. Norrmalmspolisens andra närpoliser, Klara, Kungsholmen och Lidingö, kommer däremot att ha öppet som vanligt.

För polisstationen i Vasastan innebär det att den kommer att hålla stängt under perioden 17 juni till 25 augusti. I stället kommer receptionister och poliser i inre tjänst att vara stationerade på en närliggande station.

Henrik Linse, närpolis i Vasastan, menar att det kommer att medföra konsekvenser.

– Det är ju inte ett jättetryck här, men den kommer att saknas. Konsekvenserna blir att vi inte kan bedriva närpolisverksamhet och inte ha öppet för allmänheten. Det finns de som hellre kommer in och sitter ner och pratar än ringer och gör en anmälan, säger han.

En av närpolisområdets viktigaste arbetsuppgifter är att arbeta brottsförebyggande och att vara ute och träffa ungdomar. Men under sommaren måste poliserna byta uppdrag för att få det att gå ihop när kollegerna har semester.

– Vi släpper inte staden vind för våg och vi ändrar inte kraven för antal radiobilar bara för att det är sommar. De som inte jobbar som utryckningspolis i vanliga fall kan få göra det under sommaren. Prio ett blir utryckningsverksamheten och utredningsverksamheten, prio två blir det brottsförebyggande, säger Tony Sörensen.

När prioriteringen för poliser i yttre tjänst förändras kommer det att synas i vardagen, menar Henrik Linde.

– Yttre tjänst jobbar mot ungdomar och narkotika, de är ute och rör sig. De kommer inte att kunna jobba på samma sätt när de kommer att ingå i utryckningsverksamheten på Norrmalm, säger han.