ANNONS

Polisen jagar man som sexofredar barn

Skolpolisen Mats ”Mulle” Lindberg berättar att eleverna han möter vill att polisen ska ta fast den som utsätter barnen för sexuella ofredanden.
Skolpolisen Mats ”Mulle” Lindberg berättar att eleverna han möter vill att polisen ska ta fast den som utsätter barnen för sexuella ofredanden.
En man, eller flera olika män, kommer fram till barn och visar bilder på ett manligt könsorgan.

Nu varnar polisen för telefonblottarens framfart.

14 fall har anmälts den senaste månaden, varav sju på Södermalm.
ANNONS

Den senaste tiden har polisen sett en ökning av antalet anmälda sexuella ofredanden mot barn i innerstan. En man, eller flera olika män, har kommit fram och visat fotografier på ett manligt könsorgan för barn och har sedan snabbt lämnat platsen, enligt polisen.

Bildvisningen ska ofta ha skett nära barnens hem, som i porten till bostadshuset. Polisen tror att mannen kan ha följt efter barnen när de gått hem från i skolan.

Det har under november kommit in 14 olika polisanmälningar i innerstaden, varav hälften rör olika platser på Södermalm.

– Det är fallen som vi känner till, men det kan säkert finnas fler i ett mörkertal, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på polisen.

Barnen som råkat ut för de sexuella ofredandena har varit främst i mellanstadieåldern. I något fall har både pojkar och flickor varit närvarande vid bildvisningen, men det är främst flickorna som telefonblottaren riktar in sig på, enligt polisen.

Har något barn råkat illa ut?

– Nej, inte som vi känner till. Det har inte varit någon aggression, bortsett från att man visat en bild, vilket i sig kan uppfattas som en aggressiv handling. Men det har inte varit någon kroppskontakt mellan mannen och barnet, så vitt vi känner till, säger Carina Skagerlind.

Mats Wahlqvist är förundersökningsledare, och berättar att det är svårt att gripa någon för de sexuella ofredandena. Ibland har anmälningarna kommit in flera dagar efter ofredandet har skett, och då är gärningsmannen borta sedan länge.

Hur orolig behöver man vara som barn eller förälder vara?

ANNONS

– Det är en liten risk att bli utsatt, men samtidigt är det något som pågår. Det bästa är att prata med barnen, och kanske gå tillsammans om det är möjligt, säger han.

Den senaste anmälan rör ett fall på Katarina Södra skola, nära Nytorget. Rektor Margareta Scherman berättar att de skickat ut informationsbrev till föräldrarna.

– Det är viktigt att föräldrar och barn vet om vad som hänt. Vi har också uppmanat våra pedagoger och rastvakter att hålla ett extra öga utåt och vara extra uppmärksamma vad som rör sig runt skolan.

Hur har barnen reagerat?

– De har tyckt att det är äckligt. Men det är ingen som berättat för mig att de känner sig otrygga eller rädda.

Polisen har skickat ut information om händelserna till alla grundskolor i stadsdelen. De vill att de som blivit utsatta för ofredande anmäler det så fort som möjligt. De vill också att allmänheten ska ta kontakt med polisen om man blir vittne till att något barn blir utsatt.

– Vi måste lösa det här problemet. Personen, eller personerna, riktar detta beteende till yngre barn, vilket är mycket allvarligt. Vi vill få ett stopp på det här nu, säger Mats ”Mulle” Lindberg, som arbetar som skolpolis på Södermalm.

Fakta

Sju fall på Södermalm

Under november kom 14 anmälningar in om sexuellt ofredande mot barn i innerstan, där en man ska ha visat upp sexuella bilder i sin telefon.

Sju av anmälningarna rör Södermalm, där den så kallade telefonblottningen skett bland annat vid Björns trädgård, Skånegläntan och på bostadsadresser i Katarina och Maria församlingar.

Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt och vill gärna ha in mer information från allmänheten.

Källa: Polisen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.