Polisen jagar rätt på ditt stulna guld

Nu har du som blivit bestulen större chans att få tillbaka dina grejer.

Anledningen: Norrortspolisen har inlett en storsatsning för att hitta tjuvarnas byten.

Godsspaningsgruppen åker ut till guldhandlare, antikvitetshandlare och andra köpmän i norrort som handlar med begagnade varor för att spana efter stulna föremål. Just nu är guld hett.

Men guldhandlarna har små chanser att veta om guldet de köper in är stulet eller inte. Därför måste de, och alla andra som yrkesmässigt handlar med begagnade varor, redovisa alla sina köp till polisen.

Varje vecka kommer runt 200 kvitton på köp in till Norrortspolisen. Uppgifterna bokförs sedan och gås igenom av någon av distriktets godsspanare för att se om de får träff i registret över stulna föremål.

Det är ett tidskrävande arbete. Därför är godsspanarna tacksamma att det satsats på deras avdelning.

Sedan hösten 2011 har Norrort fått en ny grupp med fyra nya godsspanare, innan dess var det bara en enda polis i distriktet som på heltid ägnade sig åt att spåra stulna föremål.

– Mycket av det vi gör i dag blev inte gjort tidigare. Till stor del på grund av tidsbrist hos utredarna, säger Martin Ek, godsspanare på polisen.

Förutom att leta efter stulet gods går mycket av godsspanarnas arbete ut på att hitta ägarna till de föremål som polisen hittat i tjuvgömmor och hos hälare.

Det kan handla om allt från cyklar, till gräsklippare, konst och smycken.

Det mesta gods som godsspanarna får in hittar tillbaka till sina riktiga ägare, uppskattningsvis 80–90 procent, enligt polisen.

– Det underlättar mycket för oss om vi har så mycket information som möjligt. Därför är det jätteviktigt att man är detaljerad när man gör en polisanmälan och skriver ner alla kännetecken, så att vi kan spåra ägarna, säger Martin Ek.

Godsspanaren Hans Arnell gör en rutinkontroll hos guldhandlaren Mats Kämpe. Allt är i sin ordning.