ANNONS

Polisen har börjat kameraövervaka Vårberg

Vårbergs centrum
Övervakningskameran sitter vid bron i Vårbergs centrum.
Polisen har satt upp en övervakningskamera i Vårbergs centrum. Näst på tur är Bredäng, Skärholmen och Sätra.
– Vi hoppas att det ska minska våldsbrott, narkotikahandel och ordningsstörningar, säger Christoffer Peyre, kommunpolis i Skärholmen.
ANNONS

Som Mitt i Söderort tidigare berättat finns övervakningskameror redan i Järvaområdet. Nu ska de även sättas upp vid centrumanläggningar och stationer i Vårberg, Bredäng, Sätra och Skärholmen.

Först ut är Vårberg som redan fått en tillfällig kamera vid bron vid centrum.

– Det är väldigt mycket våldsbrott och narkotikahandel omkring den här platsen i Vårberg. Folk som bor i området känner sig otrygga när de ska gå till och från tunnelbanan och handla i affärerna, därför har vi placerat kameran som vi har gjort, säger Christoffer Peyre.

Sedan årsskiftet: Fritt fram för polisen att sätta upp kameror

Just nu har de en kamera i området som är tydligt skyltad men de hoppas ha de ska bli fler.

– Det blev en lagändring den 1 januari. Förut var vi tvungna att ha tillstånd av datainspektionen men nu kan varje lokalpolisområde själva fatta beslut om att sätta upp en kamera. Vi vill ha fler men vi har inte tillräckligt med folk som kan sätta upp dem än, säger Christoffer Peyre.

Kameraövervakning har länge varit omdebatterat och kritiserat men Christoffer Peyre menar att attityderna nu har ändrats.

– Det känns som att allmänheten har svängt. Det finns en annan acceptans för kameraövervakning där folk ser det som positivt jämfört med tidigare, säger han.

Snart kameror även i Bredäng

Bredäng står näst på tur för kameraövervakning.

– Vårberg och Bredäng är ju klassade som utsatta områden så vi börjar där. Men de andra områdena har en liknade problematik och vi har problem med öppna drogscener i alla våra områden.

ANNONS

Ska minska brottsligheten

Tanken med kamerorna är både att avskräcka från brott och att de ska underlätta vid utryckningar och utredningar.

– Våra erfarenheter från de områden där kameror har satts upp är att medborgarna känner sig tryggare det får vi feedback på när vi är ute och monterar kameror. Men de används även i efterhand i förundersökningen, sa Stefan Singman, ansvarig för polisens kamerabevakningsprojekt i Region Stockholm i höstas till Mitt i Söderort.

Kamerorna kan också användas under pågående brott när någon ringer 112.

– Då kan vi gå in i vårt system och se hur det ut på platsen och vad vi kan vi förvänta oss när vi kommer dit.  Så kan vi dimensionera resurserna efter det, sa Stefan Singman.

Polisen i Skärholmen räknar med att kameror ska komma upp även i Skärholmen och Sätra under året.

Har ni haft någon nytta av kameran hittills?

– Det är för tidigt att säga. Men vi hoppas att den ska minska våldsbrott, narkotikahandel och ordningsstörningar. Vi hoppas också att den ska minska tystnadskulturen. Om man inte tvingas möta dem som begår brott dagen efter när man går till centrum så det blir lättare för folk att anmäla brott, säger Christoffer Peyre.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.