Polisen kan ha fått fast bilgrillstjuven

Länge har han gäckat polisen med sina fräcka stölder av Volvogrillar – men nu är den 32-årige mannen gripen.

32-åringen tros ligga bakom merparten av stölderna på Södertörn de senaste månaderna.

– Vi tror att han ligger bakom kanske inte alla, men i alla fall en mycket stor del av stölderna i söderort, säger Jonas Hilding, chef på Söderortspolisens specialsektion.

I mitten på mars stoppade polisen 32-åringen när han körde bil söder om stan. I bilen låg det flera frontgrillar och på plats kunde polisen även dra slutsatsen att mannen hade grillarna och andra kromdetaljer, kring exempelvis backspeglar, med syftet att sälja dem vidare.

Mannen häktades under några dagar, släpptes sedan fri för att sedan åter igen frihetsberövas efter polis­utredning.

Tidigare har polisen trott att det var löst sammansatta ligor som låg bakom de omfattande stölderna, men än så länge finns det ingen annan misstänkt för stölderna än 32-åringen.

– Det verkar faktiskt vara så att han har agerat själv, det är ju ingen komplicerat handling heller utan det går snabbt att bara knäppa av kromet, säger Jonas Hilding

Polisen är ännu mycket förtegen om exakt hur det gick till när de fick korn på den misstänkte.

Men klart är att mannen är känd av polisen, han har dock aldrig tidigare varit misstänkt för stölder av Volvo­grillar.

I samband med gripandet har Söderortspolisen också märkt en påtaglig nedgång i antalet anmälningar om stulna grillar.

Stölderna har uppmärksammats av polisen under senare delen av 2011 och främst är det Volvo V70-bilar – modellen som Lokaltidningen Mitt i förra veckan kunde berätta är den överlägset mest populära bilen i hela Storstockholm – som har drabbats.

Många av stölderna har skett i Kungens kurva och i parkeringsgaraget i Skärholmen centrum. Ett annat väldigt drabbat område är Älvsjömässan. Grillarna läggs i regel sedan ut på annonssajter på nätet där de sedan säljs vidare – eller tillbaka – till de bestulna bil­ägarna.

Fakta

En ny grill kostar cirka 2 000

Grillarna har inget id-nummer som till exempel ett bilchassi och är därför i princip omöjliga att spåra till rätt bil om man inte tar tjuven på bar gärning.

En ny grill kostar cirka 2 000 kronor. På Blocket kostar de ungefär hälften.

Därtill kostar monteringen cirka 900 kronor.

Källa: POLISEN