Polisen knackade på efter knarktips

Efter knarktips till polisen har ett 20-tal ungdomar i norrort fått hembesök.

I Upplands Väsby knackade polisen på hos fyra familjer.

Det var för ett par veckor sedan som polisen besökte fyra Väsbyungdomar mellan 15 och 18 år som inte är kända i narkotikasammanhang tidigare.

Besöken var resultatet av att någon eller några hade kontaktat polisen om sin oro för att ungdomarna kan ha börjat med narkotika, främst cannabis.

Tillsammans med föräldrarna samt socialtjänsten eller socialjouren fördes samtal med ungdomarna i deras hemmiljö.

– Två av ungdomarna fick lämna urinprov efter att misstankarna om deras drogvanor hade stärkts. Samtalen var bra och föräldrarna var i de flesta fall mycket tacksamma över vårt besök, säger Riku Lindqvist, som deltog i samtalen från Norrortspolisens sida.

De två andra Väsbyungdomarna bedömdes inte befinna sig i riskzonen för att missbruka cannabis eller annan narkotika.

– Proven ska nu analyseras av Rättsmedicinalverket i Linköping för att se om ungdomarna har rökt cannabis eller använt annan narkotika. Effekten av cannabis försvinner ganska fort men substansen finns kvar i kroppen i flera veckor efteråt, säger Riku Lindqvist.

Han säger att det förekommer minst lika mycket cannabis och annan narkotika i Upplands Väsby som i Sollentuna och andra kommuner, och det är ganska vanligt att folk odlar cannabis i hemmet.

– Lättillgängligheten gör att cannabis förekommer på skolor och andra platser. De som röker får ofta röda ögon. Efter en tid ser missbrukaren hålögd ut och andra kroppsliga förändringar syns.

Fakta

14 misstänkta narkotikabrott

Det var under två dagar i maj som polisen i norrort gjorde insatsen mot narkotikamissbruk bland ungdomar mellan 15 och 18 år.

I norrort besökte polisen ett 20-tal ungdomar. I 14 fall resulterade besöket i misstanke om knarkbrott.

Polisens syfte är att tillsammans med föräldrarna och socialtjänstens hjälp få de unga att bryta missbruket.

Källa: Polisen