Polisen knackade på hos unga i påsk

Kommunpolis Daniel Granström.
Kommunpolis Daniel Granström.
Ett antal familjer har fått besök av polisen i påsk. De flesta har handlat om ett samtal för att hjälpa unga som riskerar att trilla in på fel bana.

Men även 14-åringar på en stulen moped och berusade ungdomar har tagits omhand av polisen i påsk.

I polisens arbete ser de ungdomar som umgås i fel kretsar och som kan vara på väg mot ett liv i kriminalitet eller beroende. För att försöka hindra att ungdomarna trillar dit gjorde polisen enförebyggande insats under påskveckan.

– Vi lägger stort fokus på ungdomar som är i farozonen eller har kommit i kontakt med brottslighet, säger kommunpolis Daniel Granström.

Satsningen som fått namnet Påsklovsinsatsen innebär att polisen under förra veckan knackade dörr hos vissa söderortsbor.

– Ibland är vi oroliga för ungdomar som vi ser umgås med folk som till exempel använder droger. Då åker vi hem till dem för ett samtal.

Ungdomarna som får besök är i åldrarna 15–18 år och i farozonen, med främst narkotika, men också alkohol och våld.

Hembesöken gör polisen för att prata med föräldrarna.

– Ibland kan det visa sig att ungdomarna inte alls är på glid, utan är jätteskötsamma, säger Daniel Granström.

Hur reagerar föräldrarna när polisen knackar på?

– Det är väldigt olika. Vissa reagerar med värme och andra med ett visst motstånd. Men vi försöker att prata med ungdomarna och föräldrarna tillsammans.

Vad kan man som förälder göra om man märker att ens barn är på fel bana?

– I första hand prata med den unge själv. Barnuppfostran är främst föräldrarnas ansvar. Men när man som förälder har testat allt då kan man vända sig till en myndighet.

Under påsklovet besökte polisen också alla fritidsgårdar, varje dag, och polisen fanns också ombord på bussar och i tunnelbanan.

– Vi har varit både civilt klädda och i uniform. Vi skapar en känsla av att vi finns överallt, hela tiden, säger Johan Häggkvist, insatsledare.

Under veckan har ett antal berusade ungdomar körts hem till föräldrarna.

I Solberga stoppades två 14-åringar på en stulen moped, och i Skarpnäck påträffades unga som var narkotikapåverkade. Men personrånen har minskat.

– Vi kan konstatera att vi under årets lov hade två personrån, jämfört med åtta under förra påsklovet. Det känns bra, säger Johan Häggkvist.