Först ett pling på ringklockan innan ljudet av knack, knack, knack ekar i hela korridoren på tionde våningen. Vi befinner oss på Krögarvägen i Fittja när Ulf Hansson, 74, öppnar dörren.

– Hej, vi är från Polisen. Det har inte hänt någonting.

Det är områdespolisen Benjamin som förklarar för den något förvirrade Ulf att han inte är den enda som får påhälsning av Botkyrkapolisen innan påskhelgen.

Polisen har under ett par dagar varit runt i kommundelarnas centrumområden och knackat dörr för att uppmana Botkyrkaborna att vara extra vaksamma på om någon granne utsätts för våld i nära relationer – och att då tipsa polisen.

"Skulle ringa"

Med polisen Benjamin är bland annat kollegan Ludvig.

– Det låter som de har ett bra möte, och att han är en granne som vill alla väl. Men ibland kan det finnas en inställning i höghusen att det bara är ett vanligt bråk. Då kan man ringa oss så får vi komma och avgöra – om man anar minsta knorr så kommer vi, säger han.

Ulf Hansson säger att han aldrig behövt ringa polisen för att han hört bråk i någon av grannlägenheterna.

Ulf Hansson har bott i Fittja i mer än 50 år. Ungefär hälften av den tiden på Krögarvägen. Han trivs bra, och upplever inte att det skulle vara stökigt hos någon av grannarna. Skulle han höra något så drar han sig inte för att tinga polisen.

Ulf Hansson har bott i Fittja i mer än 50 år. Ungefär hälften av den tiden på Krögarvägen. Han trivs bra, och upplever inte att det skulle vara stökigt hos någon av grannarna. Skulle han höra något så drar han sig inte för att tinga polisen.

Angie Gray

– Man har ju hört om män som misshandlar sin kvinna eller sina barn. Jag kan inte förstå det och skulle absolut ringa polisen om jag hörde något. Jag vet inte så mycket om ingripande själv, men om jag kan hjälpa till åtminstone lite grann så gör jag det, säger han.

Om man anar minsta knorr så kommer vi.

Bland de första i landet

Botkyrkapolisen var bland de första i landet att ha riktade insatser i anslutning till högtidshelger med syfte att informera om våld i nära relationer. Först var det bara i samband med jul, men nu finns en liknande insats kopplad till nästan varje högtid. Nu syns polisen också i centrumanläggningarna, ofta tillsammans med kommunens socialtjänst.

Flera andra poliområden har därefter tagit efter.

Insatsledare Joakim Husén förklarar att det är en viktig insats för det är många utsatta som blir begränsade av sin partner eller familjemedlem.

Joakim Husén är insatsledare för Påskfrid som handlar om att upplysa Botkyrkaborna om våld i nära relationer.

Joakim Husén är insatsledare för Påskfrid som handlar om att upplysa Botkyrkaborna om våld i nära relationer.

Angie Gray

– Det är svåra brottskategorier. Till slut riskerar de att förlora allt och det är svårt att ta sig ur våldet från sin partner, ofta är de rädda att det ska bli värre än vad det redan är. Många vågar inte anmäla själva och i de få fall de gör det drar de ofta tillbaka sin anmälan av rädsla. Då har vi bara det initiala förhöret att gå på, säger han och fortsätter:

– Om man har grannar som hört något kan de bli vittnen och det gör att vi kan förstärka förundersökningen. Men framför allt kan det rädda någons liv.

Redan i mitten av juni är nästa insats med fokus på brott i nära relation inplanerad: Midsommarfrid.

Polisen knackar på för en tryggare julhelg

Under långhelger ökar våldet i nära relationer, det slår polisen fast. Ändå är mörkertalet stort. Nu vänder sig Botkyrkapolisen till allmänheten för att upplysa hur man bör agera när man misstänker att något inte står rätt till hos grannen.

Redan förra året drog Botkyrkapolisens insats Julefrid igång efter att Anders Wallner inspirerats av ett reportage i Polistidningen. Det handlade om Arvikapolisen spaningsarbete mot brott i nära relationer.

– Det är en av de vanligaste brottstyper som polisen arbetar med. I Botkyrka är vi mycket bra på det brottsförebyggande arbetet, men då har det varit mycket fokus kring gäng, narkotika och den sortens brott. Där är vi drillade i Botkyrka, och bär med oss de glasögonen hela tiden. Det har varit sämre i brott i nära relation, säger han.

Därför har han dragit igång arbetet med Julefrid, som går ut på att få fler privatpersoner att höra av sig till polisen om de upplever stök från grannen. Fördelarna med det är många, menar Wallner.

– Att folk anmäler det här är den viktigaste faktorn för att vi ska kunna avbryta pågående våld. Det är nästan alltid som vi åker till adresser när något har hänt – sällan innan. Det skulle vara en stor vinst om vi blev bättre på det där, säger han.

15 poliser knackar dörr

Metoden är, precis som i fjol, dörrknackningar som kommer ske 8–10 december av ett 15-tal poliser.

Men insatsen smygstartade redan under onsdagen när poliserna Anders Wallner och Emilia Oldenburg knackade på hos Botkyrkabon Annika Thörn.

MÖTE. Botkyrkabon Annika Thörn öppnade dörren när poliserna Emilia Oldenburg och Anders Wallner knackade på för att informera om insats julefrid.

MÖTE. Botkyrkabon Annika Thörn öppnade dörren när poliserna Emilia Oldenburg och Anders Wallner knackade på för att informera om insats julefrid.

Albin Tingstedt

Hon bodde tidigare i Märsta, och det har hänt att hon ringt polisen när hon hört stök hemma hos grannarna. Än har hon inte haft anledning att göra det i Botkyrka. Men mötet med Annika Thörn gav de två Botkyrkakonstaplarna andra insikter, bland annat spring i trapphuset som polisen vill titta närmare på.

– Det är just det här som arbetet handlar om – att bygga relationer och förtroende med folk så att de vågar ringa och be om hjälp, säger Emilia Oldenburg efter mötet med Annika.

"Värdefull information"

Det är omöjligt för polisen att hinna med alla adresser i hela Botkyrka under den här tiden, det är Anders Wallner medveten om. Trots det är vinsten med en sådan här insats stor, både för Botkyrkaborna och Botkyrkapolisen, menar han.

– Varje gång vi var ute förra året fick vi in information om att det kan vara stökigt hos vissa grannar vilket är otroligt värdefull information för oss. Men folk är också glada att vi är ute på det här sättet, och visar att det här är en brottstyp som vi beivrar, säger Anders Wallner och fortsätter:

– Det viktigaste för mig är att de poliser som är med på det här blir bättre på att bära de brottsförebyggande glasögonen även när det kommer till den här typen av brott. För jag upplever att polisen är duktig på att veta vad som ska göras under en pågående insats, men det vore bra om vi kunde komma in ännu tidigare.

POLISER. Anders Wallner och Emilia Oldenburg.

POLISER. Anders Wallner och Emilia Oldenburg.

Albin Tingstedt

Polisens 3 tips för bättre civilkurage

Våga lita på en dålig magkänsla. Det kan vara bråk från en granne, dunsar, smällar, blåtiror eller hur man reagerar på hur två grannar beter sig mot varandra.

Våga ring polisen. Många drar sig från att ringa polisen när det gäller sådana här brott, men sanningen är den att polisen sällan sysslar med mer allvarlig brottslighet än det här.

Våga prata med den brottsutsatte grannen om situationen, och bara visa att man uppmärksammar situationen.

Källa: Polisen Botkyrka