Polisen ser ingen koppling mellan bilrånen

bilrån därför kan de inte dömas
Polisen ser ingen koppling mellan senaste tidens bilrån.
Trots flera bilrån i Hägerstensområdet senaste tiden ser polisen inget mönster, och heller ingen anledning att sätta in extra resurser.
– Det kan inte ha varit samma person, säger Malin Lehammer, kommunpolis i Skärholmen.

Tre gånger mellan 15 och 19 februari ska bilrånare ha slagit till, men polisen ser varken ett mönster eller en trend. Det handlar enligt dem om olika gärningsmän utan koppling till varandra.

– Vid tillfället för bilrånet 19 februari hade vi redan frihetsberövat en person för det tidigare rånet så det kan inte ha varit samma person, säger Malin Lehammer, kommunpolis i Skärholmen.

Pistolman försökte kapa Audi

En man är häktad för bilrånet den 15 februari och fallet fyra dagar senare, den 19 februari, har en annan polisavdelning, Nationella operativa avdelningen, tagit över.

Hon påpekar att försiktighet alltid bör iakttas men ser ingen anledning att uppmana till några extra åtgärder.

– Vi har inte sett något efter den 19:e så vi ser ännu inte det här som något återkommande och har inte lagt några extra resurser på det.

I ett av fallen kom offret undan genom att köra därifrån, och i ett annat lyckades offret prata ner gärningsmannen som flydde. Hur ska man agera om någon försöker råna en på ens bil?

– Jag skulle inte göra det, men är man kampsportare och stor och stark kan man ju hålla fast personen till polisen kommer. Vid alla brott ska man larma polisen och skrika så att någon i närheten kan komma till undsättning, men riskerar man att skadas ska man lyssna på gärningsmannen. Det här är en sak, en bil, och det är aldrig värt att bli skadad över en sak.

Skulle tanka i Kransen – då stals bilen