Polisen körde bort asfaltläggare – igen

Först kördes de bort från gamla F18 i Riksten.

Sedan blev de ivägkörda från sitt läger vid vattenverket i Norsborg.

Nu har de irländska asfaltläggarna blivit bortkörda från Riksten igen.

Sommartid betyder grupper av kringresande irländare som erbjuder villaägare anläggnings- och asfalteringsarbeten, ibland med ganska dålig kvalitet.

Likadant är det i år.

Just nu turnerar ett 20-tal husvagnsekipage runt Botkyrka och slår läger på olika platser. Förra tisdagen avhystes camparna från resterna av landningsbanan på gamla F18 i Riksten.

Dagen efter kom rapporter att de slagit läger vid Lida friluftsgård, bara någon kilometer därifrån. Även därifrån avhystes de.

– Vårt problem är att husvagnarna ockuperar mark och att de skräpar ner. Det är tröstlöst, men det är inte mycket mer vi kan göra än att avhysa dem gång på gång, säger Johan Åkerlund vid närpolisen i Botkyrka.

– En annan taktik är att få dem lagförda för de brott de begår, i första hand miljöbrott. Men det är svårt att säga vilka enskilda personer som skräpar ner, säger Jari Kalliorinne vid Södertörnspolisen.

Den som ställer sin husvagn på en plats är beroende av mark-ägarens tillstånd för att få stanna kvar. Har man det kan man stanna hur länge man vill, annars kan markägaren begära att kronofogden kör bort inkräktaren. Då hjälper polisen till.

För ett par veckor sedan hade irländska husvagnsekipage slagit läger vid F18. Efter att de då avhysts flyttade de till en plats bredvid vattenverket i Norsborg.

Om det är samma kampare som nu kommit tillbaka är oklart.

– Jag kan inte svara på det, men jag tror att det finns flera grupperingar som åker runt i trakten, säger Kalliorinne.

Varken han eller Johan Åkerlund känner till om det är några som köpt tjänster av irländarna.

– Men det verkar som om jobben börjar tryta samtidigt som fler grupper kommer hit. Då blir det hårdare intern konkurrens, säger Jari Kalliorinne.