ANNONS

Polisen kraftsamlar mot rånen längs gröna linjen

Polisen efterlyser tips som kan leda utredningarna framåt.
Polisen efterlyser tips som kan leda utredningarna framåt.
Polisen arbetar just nu intensivt för att utreda den senaste tidens våg av personrån utmed tunnelbanans linje 19.
– Det är prioriterat och vi har en god polisiär närvaro, både uniformerat och civilt, säger Ferhat Kalkan, inspektör på Farstapolisen.
ANNONS

Polisen utreder just nu ett dussintal personrån som begåtts utmed tunnelbanans gröna linje 19.

– Det vi ser nära tunnelbanan längs linje 19 är att det är lätt för gärningspersonerna att avvika från platsen efteråt, säger Ferhat Kalkan, inspektör på Farstapolisen.

Rånarna är ungdomar och agerar i grupp. Offren är i samma ålder.

– Genom hot om våld rånar gärningspersonerna målsäganden på i stort sett samma gods varje gång. Det är jacka, telefon och egentligen allt löst som personen bär på sig. Rånen har skett både kvällstid och nattid.

Har rånarna varit beväpnade?

– Det är inget jag kan gå in på i dagsläget.

Det finns uppgifter om att gärningspersonerna burit kniv. Kan du säga något om det?

– I vart fall hot om kniv eller något som uppfattats som ett vapen, men det är inget vi har identifierat utan det är målsägandes utsago.

Lägger extra resurser

Polisen tror att det i många fall kan röra sig om samma gärningspersoner. Flera misstänkta har gripits men sedan släppts. I nuläget är ingen frihetsberövad.

– Signalementen stämmer överens ganska väl. I vissa ärenden har vi personer som är skäligen misstänkta, men vi jobbar vidare och utesluter inget för att se om de här personerna även är aktuella i andra utredningar, säger Ferhat Kalkan.

Utredningarna är prioriterade och polisen har ökat sin närvaro i de drabbade områdena.

– Vi har en god polisiär närvaro, både uniformerat och civilt. Det återstår en hel del utredningsarbete och vi har en bra dialog med åklagaren som leder förundersökningen.

Svedmyra särskilt drabbat

13 december greps tre personer i anslutning till ett personrån vid tunnelbanan i Svedmyra. Personerna släpptes senare den kvällen och dagen efter, 14 december, inträffade ännu ett rån vid tunnelbanan i Svedmyra.

Enligt Ferhat Kalkan går det inte att utesluta att personerna som släpptes också var de som begick rånet kvällen därpå.

– Vi jobbar vidare med det för att se om det är så.

Bara i Svedmyra har fem personrån skett i december och januari. I december 2017 var antalet noll. Enligt Ferhat Kalkan är det svårt att säga vad utvecklingen kan bero på. Han menar att personrån överlag är ett återkommande brott den här tiden på året.

– Så här års brukar vi se en ökning av personrån bland ungdomar. Det är inte helt ovanligt att ungdomar bär lite dyrare jackor som andra ungdomar vill åt och då blir de potentiella rånoffer.

Tipsa polisen

Polisen vill nu att allmänheten ska vara extra vaksamma och lämna tips till 114 14 om man ser något misstänksamt.

– Ser man något avvikande, som till exempel en grupp ungdomar som befinner sig vid en gångväg eller nära en tunnelbanestation i de här områdena, kan man tipsa polisen, säger Ferhat Kalkan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.