ANNONS

Polisen kraftsamlar mot oseriösa hantverkare

Dumpade sopor i Vaxholm
– Vad många inte tänker på är att man själv riskerar att begå brott genom att anlita oseriösa hantverkare, säger kommunpolis Mattias Tillberg.
I flera veckor har oseriösa hantverkare finkammat södra Roslagen efter offer att lura.

Nu startar polisen en särskild insats för att få bukt med ligorna.
ANNONS

– De oseriösa hantverkarna är här för att tjäna pengar och luras. Och de tjänar enorma summor, säger Mattias Tillberg, kommunpolis i Österråker och Vaxholm.

– Vad många inte tänker på är att man själv riskerar att begå brott genom att anlita dem.

Men nu ska det bli ändring. Från och med i dag, torsdag, sätter polisen in en särskild insatsgrupp i norra Stockholm mot de oseriösa hantverkarna. Gruppen består av nio poliser som i två veckor ska försöka hitta sätt att stoppa hantverkarna och informera allmänheten. Gruppen samarbetar med kronofogdemyndigheten och skattemyndigheten och har dessutom haft besök av engelsk polis som gett råd och stöd.

– Vi kommer att ha två inriktningar. Dels ska vi hitta och störa hantverkarnas etableringar och bosättningar för att förhindra skador som slår mot markägare. Sedan ska vi jobba där de utför sina arbeten, där det uppstår dåliga arbeten och hot, säger Jens Lundgren, chef för insatsgruppen.

Mitt i har tidigare berättat om de kringresande hantverkarna som besöker villaägare och säljer in sina tjänster med löften om låga priser. De kan även börja riva tak och annat utan överenskommelse med husägare. Priset stiger sedan ofta allt eftersom de hittar fler ”fel” som måste åtgärdas. När de är klara lämnar de husägaren med ett illa utfört arbete, och i värsta fall också med tom plånbok.

– Tidigare år gick de på alla, men nu verkar folk ha förstått så att de börjat ge sig på äldre i stället. Det är oroväckande, säger Jens Lundgren.

Brotten det kan bli fråga om är skadegörelse när hantverkarna förstör delar av byggnader, olaga hot samt bedrägeri.

Genom sina tillfälliga bosättningar med familjer och barn, kan de också göra sig skyldiga till egenmäktigt förfarande, skadegörelse och miljöbrott, säger Jens Lundgren.

Enligt polisen saknar hantverkarna dessutom f-skattsedel vilket gör att den som anlitar dem får arbetsgivaransvar.

ANNONS

– Det är nog inte så många som vet om det. Då ska husägaren betala arbetsgivaravgift, skatt och har ansvar för arbetsmiljön.

På flera platser hittar man numera också högar med byggavfall som misstänks komma från hantverkarna. Dessa kan också bli husägarnas ansvar, säger Mattias Tillberg.

Enbart i Ladvik i Vaxholm räknar Mitt i till uppemot tio högar med asfalt, stenplattor, betongrester, plank och annat byggavfall som dumpats på en liten skogsväg.

– Jag är förvånad själv över hur mycket det är, säger Mattias Tillberg när han besöker platsen.

Fakta

Billiga arbeten blev dyra

En villägare blev erbjuden att få taket omlagt för 150 000. Sedan visade det sig att det bara gällde halva taket. För att få allt jobb utfört skulle det kosta det dubbla.

En husägare i Österåker nappade på ett jobb som skulle kosta 20 000. Sedan började hantverkarna salta notan undan för undan så att den steg till över 100 000 kronor.

En husägare blev erbjuden att få jobb utfört för 1 200. Senare hävdade hantverkarna att summan inte var i kronor utan engelska pund, dvs ca 14 000 kronor.

En kvinna i Österåker avböjde att anlita hantverkarna, men de började ändå, då hon var på jobbet. Till slut betalade hon 15 000 kronor bara för att bli av med dem.

Källa: Polisen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.