Polisen lägger beslag på kriminellas bilar

Bilarna används ofta av personer som lever ett kriminellt liv och genom att omhänderta dessa hoppas polisen kunna förebygga brott.
Bilarna används ofta av personer som lever ett kriminellt liv och genom att omhänderta dessa hoppas polisen kunna förebygga brott.
Polisen i Globen har satsat stenhårt på att lägga beslag på bilar som ägs av så kallade bilmålvakter. På bara två veckor har de beslagtagit 16 bilar.

– Det kan vara fordon som används vid för att fly efter en misshandel eller för att frakta stöldgods, säger Anderas Lekare vid Söderortspolisen.

Över 16 bilar har forslats bort sedan nyår. Detta är en ny satsning vid Globenpolisen för att minska den organiserade brottsligheten.

– Det finns bilar i hela vårt område, men hittills har vi varit i bland annat Enskededalen, Skarpnäck och Östberga, säger Andreas Lekare, yttre befäl vid Globenpolisen.

Bilarna som tagits i beslag ägs ofta av så kallade bilmålvakter, som i sin tur hyr ut dem till kriminell verksamhet.

– Det kan vara fordon som används vid för att fly efter en misshandel eller för att frakta stöldgods,, säger Andreas Lekare.

Bilmålvakterna är ofta personer som saknar inkomst och därmed inte formellt kan krävas tillbaka på skulder. Målvakternas bilar är också svårare för polisen att spåra.

– Då kan man göra mer brott utan att åka fast. Hela tanken med målvakter är att ägarna inte ska undanta sig lagföreningen, säger Andreas Lekare.

Beslagtagningen är möjlig genom en ny lagstiftning som infördes 2014. Nu har polisen rätt att omhänderta bilar som har trafikrelaterade skulder över 5000 kronor. Bilar som ägs av bilmålvakter har ofta höga skulder och är vanligtvis obesiktade och oskattade.

På Globenpolisens Facebooksida varnar man nu allmänheten att dessa bilar kan vara rent farliga att möta i trafiken.

– Lagen har inte kunnat användas förrän nu eftersom skuldsiffran inte hade överskridits sedan lagen infördes. Den nya satsningen är ett sätt att klämma år den organiserade brottsligheten, säger Andreas Lekare.

Bilar som överskrider skuldsiffran omhändertas och transporteras sedan bort av assistanskåren. Sedan har ägaren en möjlighet att få den tillbaka om skulden betalas.

– En del av de som sedan återstår hamnar hos Kronofogden. I vissa fall vill de ha bilarna och i vissa fall inte, säger Andreas Lekare.