Min lokala hjälte

Polisen lägger ner sin gängsatsning

Nu stängs polisens specialsatsning mot gängen i västerort ner. Personalen behövs på andra områden.

– Det känns tråkigt, säger insats­ledaren Fredrik Gårdare.

Den specialstyrka som satts in vid gängkonflikter går i graven. Gruppen, som startades för ett år sedan, läggs ner eftersom Västerortspolisen inte har tillräckligt mycket personal.

– Vi fattas 40 man på utredningsroteln och 20 på kriminaljouren, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare som lett satsningen fram tills nu.

Gruppen för snabba och flexibla insatser, som den har kallats, sattes in så sent som för ett par veckor sedan när ett gäng besköt sina ­rivaler i Vällingby centrum. Den deltog också under oroligheterna i Rinkeby och Tensta i våras och somras då stenkastning mot poliser och bilbränder rapporterades upprepade gånger.

– Det är klart att det är tråkigt att behöva stänga ner, säger Fredrik Gårdare. Det här är en satsning som legat i framkant. Men vi har stora problem att nå de mål som har satts upp åt oss på annat håll i västerort. Därför behöver vi de här poliserna på andra platser i organisationen.

Fredrik Gårdare berättar att det behövs mer personalresurser till att motverka ungdomsbrottsligheten, men merparten av dem som deltagit i gruppen för snabba och flexibla insatser kommer nu att jobba med att förebygga och lösa bostadsinbrotten.

Den stora satsningen mot inbrott som pågått en längre tid i de här delarna av Stockholm har spritt sig till hela länet.

Fortfarande är det mest personal från västerorts polisdistrikt som är inblandade.

Fakta

Andra polissatsningar i stan

Det pågår en specialsatsning mot bostadsinbrotten i norrort och västerort.

Mellan mars och slutet av december 2012 greps över 250 inbrottstjuvar i området. 80 av dem stod specialsatsningen för.

”Svanen” är en satsning mot ungas cannabismissbruk i västerort. Målet är att upptäcka och stoppa missbruk tidigt. Senaste insatsen gjordes innan jul.

Källa: Polisen