Polisen: Unga med luftvapen bakom flera brott

Minst tio rutor har krossats på Brohusets glasfasad.
Minst tio rutor har krossats på Brohusets glasfasad.
Ett stort antal fönsterrutor har krossats på Brohusets glasfasad under helgen. Polisen misstänker koppling till flera andra brott under veckan.

Det var under natten mellan fredag och lördag som det kom till polisens kännedom att flera fönster hade krossats på Brohuset. Minst tio rutor har skadats.

– Vår tolkning är att man använt luftvapen, förmodligen någon form av kolsyrevapen, säger kommunpolisen Magnus Nilsson.

Kvällen efter, vid 23-tiden på lördagen, krossades också rutor i entrédörren till fritidsgården i Bro centrum och polisen misstänker även där att luftvapen använts.

Förutom dessa två skadegörelsebrott misstänker polisen en koppling till en misshandel som skett tidigare i veckan, under torsdagskvällen.

– Då är det en kroggäst i centrala Bro som hamnar i någon form av bråk eller tjafs med ynglingar i Bro. I samband med det är det någon som tar upp ett kolsyrevapen och skjuter mannen upprepade gånger i benet. Det blir ytliga skador, men det är nog så otrevligt, säger Magnus Nilsson.

Strax därpå ska också en väktarbil ha blivit beskjuten så att bakrutan gått sönder och plåtskador uppstått.

– Vi tror att i den grupp med besvärliga ungdomar eller unga vuxna som är kärnan till problemen i Bro – i den grupperingen finns det här kolsyrevapnet. Men vem som äger det och vem som höll i vapnet vet vi inte, säger kommunpolisen Magnus Nilsson.

Hur går ni vidare med detta?

– Vi överväger naturligtvis om vi kan förstärka upp vår närvaro i Bro. Vi måste jobba vidare för att ringa in vem vapnet tillhör, och då är det beroende av att folk pratar med oss så att vi får in tips, säger Magnus Nilsson.

Under helgen har också en glasdörr till en frisörsalong krossats i Kungsängen, men där misstänker polisen inbrott som inte är kopplat till händelserna i Bro.