Polisen maktlös mot asfaltbluffen

Så här såg det ut när Ove kom ut från källaren. Stora flak av asfalt hade hackats upp.
Så här såg det ut när Ove kom ut från källaren. Stora flak av asfalt hade hackats upp.
När Ove Salmén tittade ut från källaren fick han en chock.
Två män hade hackat sönder hela hans garageuppfart.
Ove ringde polisen och männen greps på plats – ändå har polisutredningen lagts ner.

Publicerades i lokaltidningen Mitt i 3 maj 2015.

– Jag känner mig helt maktlös, säger Ove Salmén, som bor i en villa i Liseberg.

Det var för en månad sedan som en skåpbil stannade till utanför hans hus. En man vevade ner rutan och undrade om han ville ha hjälp med att fixa sin uppfart.

– ”Kom förbi med en offert nästa vecka, så ska jag titta på den” svarade jag, berättar Ove.

Ove Salmén gick ner i sin hobbyverkstad som han har i källaren. Efter någon dryg timme tittade han ut – och fick en chock.

– Där stod två killar och hackade upp asfalten med en korp och en skyffel. ”Sluta, vad håller ni ­ på med?”, ropade jag.

De två männen ska ha uppgett att de fått jobbet i uppdrag av sin chef, och oförtrutet jobbat vidare – mot Oves vilja.

Ove berättar att han ringde 112. Larmoperatören ska dock ha hänvisat honom till polisens växel, där det var 86 samtal före i kön.

– Jag kliade mig i roten, vad fan skulle jag göra? Då ringde jag telefonnumret på den firmalapp som jag fått av personen i skåpbilen.

Mannen som svarade lovade att köra förbi, men när han väl dök upp ska han ha påpekat att de hade en överenskommelse.

– ”Vadå för överenskommelse? Försvinn härifrån”, sa jag. Och det gjorde han, men de andra fortsatte ändå jobba.

Framåt eftermiddagen kom det till slut ut en polispatrull och grep de arbetande männen. Men trots att Ove har tagit bilder av händelseförloppet är förundersökningen nedlagd.

– Det är svårt att bevisa att det inte fanns ett avtal. Killarna som greps sa att de fått i uppdrag av sin chef att göra ett jobb. Polispatrullen ringde även den person som Ove varit i kontakt med. Han sa att han ägde firman och att det fanns ett avtal, säger Rikard Ekman vid Söderortspolisen, som känner till anmälningar om liknande händelser i Stockholm.

Ove har nu fått anlita en firma för att lägga ny asfalt. Försäkringsbolaget nekar honom ersättning eftersom skadegörelsen inte anses ha varit ”uppsåtlig”.

Lokaltidningen Mitt i har ringt till kontaktpersonen på det anmälda företaget, en firma som registrerades i fjol och som har utländska juridiska personer som firmatecknare.

– Jag vill inte säga någonting, säger denne och lägger på.

Ove Salmén har nu återställt garageuppfarten, som tidigare var helt uppgrävd. Men någon ersättning för kostnaderna får han inte.