Polisen maktlös mot inbrotten

Polisen har länge jobbat hårt med att förebygga inbrott. Brottsförebyggaren Ivan Erixon säger att grannarna måste hålla utkik åt varandra.
Polisen har länge jobbat hårt med att förebygga inbrott. Brottsförebyggaren Ivan Erixon säger att grannarna måste hålla utkik åt varandra.
Polisen satsar stort, men Spångaborna är trots det hårt utsatta för inbrott.

Under den senaste månadens inbrottsboom har tjuvar slagit till nästan en gång om dagen i området – och Solhems hagväg är deras favoritgata.

I höstdunklet är det lättare att se om någon är hemma eller inte. Det är till tjuvarnas fördel, berättar Ivan Erixon på närpolisen och sveper med handen ut mot de låga husen på Solhems hagväg. Gatan är den hårdast drabbade i Spånga under oktobers inbrottsboom.

Den senaste månaden har det skett nästan ett inbrott om dagen i Spånga – mer än dubbelt så många som i augusti och september. Inbrotten är till och med något fler än i fjol – trots polisens stora satsning. Och även om de löst fler fall än förr förblir merparten av inbrotten olösta.

– Att ta fast inbrottstjuvar är ett väldigt svårt arbete. De är helt medvetna om hur det ska göra och lämnar mycket sällan några spår, säger Ivan Erixon.

Hur ska man skydda sig?

– Vi ser ofta att de tar sig in via altandörrar och fönster så där kan man säkra upp. Men det sociala spelar också en stor roll. Ta hjälp av grannarna, och ser man något ska man ringa till oss på polisen, säger Ivan Erixon.

Under det senaste året har polisen gjort en specialsatsning på bostadsinbrott i Stockholm efter en modell som startade ännu tidigare i västerort. Insatsledaren Fredrik Gårdare, säger att även om det ser något bättre ut, löser de alldeles för få fall.

Ni har satsat rejält med resurser på det här. Varför får ni inte bättre resultat?

– Brottsbekämpning av det här slaget har varit bortprioriterat länge och det tar alltid lång tid att ändra i organisationen och få poliserna att arbeta på ett annat sätt.

Fredrik Gårdare menar också att man genom hårt jobb kan få ner siffrorna lite, men det handlar inte om en dramatisk vändning.

– Högarna med fall är stora, och belastningen på polisen är stor.

Ett annat problem är att många av de mest erfarna brottsutredarna gått i pension och det krävs resurser att lära upp nya – resurser som fram tills nyligen lagts på annat.

De tjuvar som polisen får fast är ofta unga och på väg in i en kriminell livsstil. Ivan Erixon tycker därför att det är minst lika viktigt att förebygga brotten som att lösa dem.

– Vi rekryterar ett tiotal nya poliser till närpolisen vilket gör det lättare att få kontakt med de här personerna i ett tidigare skede. Då har de en bättre chans att bryta upp från den kriminella livsstilen i stället för att skickas till fängelse.