ANNONS

Polisen maktlös mot inbrottsligor

Vretvägen, öster om Gudöbroleden, är en av de gator som haft flest bostadsinbrott i år. På andra sidan Gudöbroleden, i västra Trollbäcken, har dock projektet med märk-dna gett stor effekt, enligt Claes Stjernström.
Vretvägen, öster om Gudöbroleden, är en av de gator som haft flest bostadsinbrott i år. På andra sidan Gudöbroleden, i västra Trollbäcken, har dock projektet med märk-dna gett stor effekt, enligt Claes Stjernström.
Lås fönstren, köp larm, klipp häcken och börja prata med grannarna. Trots dna-märkning har polisen tappat greppet om inbrottstjuvarna.

– Det går tyvärr mot ett rekord gällande inbrotten i Tyresö, säger Claes Stjernström vid polisen.
ANNONS

Trots att Tyresö är med i pilotprojektet med dna-märkning av stöldgods går inbrotten mot historiskt höga siffror.

Vid bokslutet den 1 augusti hade det hittills i år anmälts 86 bostadsinbrott i Tyresö – siffror som aldrig tidigare skådats i Tyresö, enligt Claes Stjernström. På hela 2013 anmäldes 110 – en siffra som förväntas slås med hästlängder.

Just nu ligger ökningen av bostadsinbrott på 77 procent jämfört med i fjol.

– Det handlar om tre grupper som främst jagar smycken, kontanter och småelektronik. Lokala förmågor, ofta med missbruksproblem, utländska ligor samt ungdomar från andra förorter som gör inbrott över hela Mälardalen, säger Claes Stjernström, brottsförebyggare vid Tyresöpolisen.

Han lyfter fram flera orsaker till uppgången: Stockholmspolisens nyss nedlagda inbrottsgrupp, bristen på sysselsättning för ungdomar och alltför blygsam grannsamverkan.

– Att dna-märka värdesaker i västra Trollbäcken har nästan halverat inbrotten just där, men i övriga Tyresö och i hela länet har det exploderat. Och det är tyvärr många unga som ligger bakom.

För två år sedan klarades 15 procent av bostadsinbrotten i Tyresö upp, enligt Claes Stjernström.

– I dag är vi nere på drygt fyra procent.

Han vädjar till allmänheten.

ANNONS

– Grannar som hjälper varandra är ovärderliga. Var extra ”artig” och fråga varenda en du ser som inte tar en vanlig promenad. I dag har nästan alla mobilkamera. Ta en bild om du ser något misstänkt, till exempel en person eller en registreringsskylt.

Men tjuvarna tar allt mer sällan bilen.

– Vi misstänker att allt fler tar bussen eller går. Antingen slår de sönder en ruta eller lyfter bort hela fönstret. Sedan har vi ”sovrumstjuven” som jag kallar honom, som snabbt försöker gå rätt in i sovrummet och ut igen.

Magnus Lindgren, kriminolog vid stiftelsen Tryggare Sverige, kritiserade tidigare i år den svenska polisens låga uppklarningsprocent på fyra procent. Samtliga nordiska grannländer har högre andel uppklarning (Finland 25 procent, Norge 15 procent, Danmark 7 procent).

Han håller med om att speciella inbrottsgrupper är bästa sättet att stoppa inbrotten.

– Vi har nollvision för döds-olyckor i trafiken, rimligtvis borde vi ha nollvision inom bostadsinbrott. Vi har 20 000 poliser, aldrig har vi haft så många. Då borde vi ha ett högre mål.

Fakta

Tio tips för att slippa inbrott

Montera fönsterlås.

Sätt godkänt lås på ytterdörrar.

Installera inbrottslarm.

Skydda förråd och garage.

Göm nycklar.

Ordna automatisk belysning.

Gör huset så synligt du kan.

Märk din egendom.

Skaffa timers som slår på lampor och radioapparater.

Tänk alltid på säkerheten.

Källa: Magnus Lindgren,

Stiftelsen Tryggare Sverige

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.