Polisen om medborgarlöftet: ”Inte konstigt”

"Det gäller att fortsätta" säger Albin Näverberg vid Järfällapolisen.
"Det gäller att fortsätta" säger Albin Näverberg vid Järfällapolisen.
Att det nya medborgarlöftet ser exakt likadant ut som det föregående är ”inte konstigt” tycker Albin Näverberg vid Järfällapolisen.
– Problembilden ser likadan ut, säger han.

Det nya medborgarlöfte som kommunen och polisen avger till Järfällas medborgare är inte så nytt. Istället är det identiskt med det löfte som gavs förra året. Men enligt Albin Näverberg vid Järfällapolisen är helt i linje med det faktum att problemen ser likadana ut som de gjorde förra året.

– Arbetet har gett effekt, men inte en sådan effekt att vi är nöjda med det och då gäller det att fortsätta, säger Albin Näverberg.

Mitt i Järfälla har tidigare skrivit om att kommunen kommer anställa två ordningsvakter, som i förhållande till väktare har större befogenheter, för att patrullera området mellan stationen och Jakobsbergs centrum. Det är ett svar på den upplevda otryggheten i området – som Järfällaborna fortfarande känner, trots ett år av trygghetsåtgärder vid stationen.

Finns det inte anledning att ifrågasätta hur effektiva de här åtgärderna är?

– Visst är det sånt man måste titta på. Men mycket av otryggheten kan också bero på enskilda händelser från år till år. Så det gäller att försöka se över längre tid, på den korta tid vi haft går det inte att säga om metoden fungerar eller inte fungerar, säger Albin Näverberg.

Förra året lovades en trygghetsbesiktning av stationsområdet. Varför lovas samma sak igen?

– Det är inte så konstigt, det finns alltid anledning att utvärdera i efterhand. Det gäller att hitta de här punkterna för otrygghet och konflikter, och då vill vi se om vi gjort tillräckligt eller om det finns sånt som vi inte lyfte fram förra tillfället.