ANNONS

Polisen vill öka medvetenheten om Nattknappen

Behöver du ensam gå någonstans nattetid kan du ringa till Nattknappen.
Behöver du ensam gå någonstans nattetid kan du ringa till Nattknappen.
Personer som känner sig oroliga på väg någonstans nattetid kan ringa och får då prata med en volontär till dess att de är på en plats där de känner sig säkra. Ett bra sätt för att öka tryggheten, menar polisen.
ANNONS

Varje helg får de sju till tio samtal. Polisens volontärer som svarar på samtal till Nattknappen.

– Tanken är att det ska vara en trygghet med en ledsagare i luren som kan ge tips som upplysta vägar där det kanske vistas andra personer, säger Emma Nolin som är volontärsamordnare hos polisen.

Projektet har varit igång sen 2008 men nu vill lokalpolischef Emil Andersson öka medvetenheten i polisområdet Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna.

– Är det mörkt och inga andra människor som vistas ute är det lätt att känna sig otrygg, även om det inte är så stor sannolikhet att något faktiskt ska hända, säger Emil Andersson.

”Är det mörkt och inga andra människor som vistas ute är det lätt att känna sig otrygg.”

Emil Andersson, lokalpolischef Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna

I Väsby är den upplevda otryggheten hög. I SCB:s medborgarundersökning 2016 var det kommunen där flest personer svarade att de känner sig otrygga utomhus på kvällar och helger.

– Vetskapen om att det finns någon man kan ringa om man är orolig på vägen hem kan bidra till att man känner sig tryggare, säger Emil Andersson.

En förändring har märkts av sen projektet drog igång, idag är det betydligt fler män som ringer till nattknappen. Positivt, tycker både Emma Nolin och Emil Andersson.

– Det finns stereotypa uppfattningar om vem som drabbas av våldsbrott, många tror att det bara är kvinnor som drabbas. Många äldre oroar sig medan yngre oftast inte oroar sig. Däremot ser vi att det är vanligare att yngre drabbas av våld och hot i offentliga miljöer, säger Emil Andersson.

ANNONS
Fakta

Det här är Nattknappen

60 volontärer svarar på samtalen, en volontär per natt.

Målet är att telefonen ska vara bemannad från klockan 23.00 till klockan 03.30 på fredagar och lördagar. Det senaste halvåret har linjen varit bemannad varje helg.

Numret till Nattknappen är 020-44 66 66.