ANNONS

Polisen om mopedrånen: ”Vi har sett en tydlig ökning”

moped rån sollentuna moppekaravan föräldrar polisen
Kommunpolis Johan Lundgren välkomnar Sollentunaföräldrarnas initiativ till att röra sig ute på gatorna om kvällarna.
De senaste veckorna har många föräldrar i Sollentuna tröttnat på de många mopedrånen i kommunen. Deras bild av en eskalering bekräftas nu av polisen.
– Vi brukar inte ha så här många under så kort period, säger kommunpolisen Johan Lundgren.
ANNONS

Under sommarens andra hälft har en rad föräldrar i Sollentuna berättat i sociala medier om att deras barn utsatts för olika mopedrelaterade brott. Flera har beskrivit hur barnen blivit rånade på sina mopeder av ungdomar när de varit ute och åkt på kvällarna.

En grupp föräldrar tröttnade till slut och organiserade sig via Facebook. De bestämde sig för att åka ut i gemensamma mopedkaravaner och patrullera Sollentunas gator om kvällarna för att skapa en tryggare miljö.

Polisen: Ovanligt många mopedrån

Nu bekräftar polisen föräldrarnas bild: Det har skett en eskalering av mopedrån senaste tiden. Framför allt i Sollentuna, men även Upplands Väsby har brottats med mopedrelaterade brott under sommaren.

– Vi har sett en ökning av olika mopedrelaterade händelser i Sollentuna. Vi har åtminstone fem anmälningar om rånliknande situationerna de senaste tre veckorna och så många brukar vi inte ha på så kort tid, säger kommunpolis Johan Lundgren.

”Det ökar tryggheten”

Han välkomnar föräldrarnas initiativ.

– Att fler vuxna är ute och rör sig i den offentliga miljön kvälls- och nattetid tycker jag är jättebra. Det ökar tryggheten både för ungdomar och andra.

Nu hoppas han att det inte blir en kortvarig fluga.

– Det är viktigt att få en struktur och en kontinuitet i det, vilket brukar vara svårt. Det är bra om man etablerar en kontakt med kommunen. Då kan man också få särskilda kläder som visar att man är ute i en officiell roll.

Finns tecken på att det är samma gärningsmän

Men även om Johan Lundgren i grunden är positivt inställd så höjer han ändå ett varningens finger. Det gäller att veta vad man har för roll där ute, menar han. Att man är en individ som iakttar, tar lite kontakt med folk och ringer till polisen om man ser pågående brott.

ANNONS

– Men om man engagerar sig spontant på grund av att man själv eller någon närstående blivit drabbad så kan det finnas ett element av att man vill ge sig ut för att själv ställa saker och ting till rätta, säger han, men förtydligar att han inte åsyftar just den här föräldrargruppen.

Vad gör ni från polisens håll för att få bukt med rånen?

– Vi lägger väldigt stort fort fokus på att lösa det för vi vet att det är unga brottsoffer och det kan sätta spår hos dem. På grund av att det skett med en sån koncentration, en tillfällig ökning, så har vi bra spår som vi jobbar vidare med för att identifiera dem som är ute och buskör.

Vet ni ifall det är samma gärningsmän vid de olika rånen?

– Tillvägagångssätten har varit ganska liknande varandra, så det tyder väl på att det är några stycken som ägnar sig åt det här. Men det får utredningen visa.