ANNONS

Polisen: Åtalad för mordförsök var med i knarkgäng

23-åring åtalas för mordförsök i Rinkebylägenhet, kopplas till knarkhandel vid Sergels torg
23-åringen som åtalas för mordförsök i Rinkeby kopplas till knarkhandel vid Sergels torg.
En 23-årig man åtalas för mordförsök i Rinkeby i augusti i fjol då en 31-årig man sköts i magen.
Den åtalade mannen misstänks vara aktiv i ett kriminellt nätverk kallat ”den röda grupperingen” med kopplingar till knarkhandeln vid Sergels torg och i bland annat Hässelby. Han beskrivs av polisen som "mycket brottsaktiv".
ANNONS

På kvällen den 30 augusti i fjol hörde en man i Rinkeby hur någon knackade på hans dörr och skrek. Utanför låg en blödande man med ett skottsår och bad om hjälp.

Den skjutne, en 31-åring från Järfälla, överlevde och kunde i förhör peka ut mannen som skjutit honom. Det hade skett i en annan lägenhet i huset, och i närvaro av ytterligare en man.

Mycket brottsaktiv

Enligt 31-åringen hade 23-åringen, som han var avlägset bekant med, tidigare under kvällen suttit och lekt med en pistol, men hade sedan av oklar anledning angripit honom och skjutit honom i magen.

Den nu åtalade 23-åringen är välkänd av polisen och beskrivs i förundersökningen som mycket brottsaktiv och som ”en tickande bomb”.

”Röda grupperingen”

Enligt polisens utredning ingår 23-åringen i ett kriminellt gäng som polisen kallar ”den röda grupperingen” eller ”Pressbyrågänget” som varit aktiva inom knarkhandel och våldsbrottslighet vid Sergels torg. Gänget har enligt polisen kopplingar till bland annat Hässelby och Järva i norr och Botkyrka och Vårby i söder.

– De försöker upprätta territorium, de vill hålla vissa fysiska platser och ha de platserna som sina. Där händer det ofta att olika grupperingar hamnar i luven på varandra då de är på samma fysiska plats, säger en polis i utredningen.

Oklart motiv

Vad som låg bakom skjutningen i Rinkeby är dock oklart.

– Motivbilden är inte klarlagd, säger kammaråklagare Olof Calmvik till Mitt i.

De misstänkte mannen nekade länge till att ens ha varit i lägenheten i Rinkeby, men har i ett tilläggsförhör för ett par veckor sedan ändrat sina uppgifter.

ANNONS

Försvararen kritisk

23-åringen medger nu att han skjutit mannen, men hävdar att det var oavsiktligt.

– Åklagaren har inte presenterat något som liknar ett motiv, och det finns mycket i utredningen som faktiskt tyder på att det var ett vådaskott, säger 23-åringens offentlige försvarare, advokat Peter Bergqvist, till Mitt i.

Han menar att polisens beskrivningen av hans klient är ”ganska spekulativ” och inte har något att göra med händelserna i Rinkeby.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.