Polisen: ”Vi har fått in mycket ammunition”

Under vapenamnestin 2013 fick Polisen in 36 ton ammunition från hela riket.
Under vapenamnestin 2013 fick Polisen in 36 ton ammunition från hela riket.
Två veckor har gått av vapenamnestin och Solnapolisen har fått in oväntat många patroner hittills.
– Vi har fått väldigt mycket ammunition, säger Elin Strandell hos Solnapolisen.

Efter två veckor av vapenamnesti, det vill säga att illegala vapen kan lämnas in anonymt utan risk för straff, är det fortfarande jaktvapen som är det allra vanligaste som Solnapolisen får in.

Hittills har omkring 45 vapen lämnats in till Solnapolisens reception, på Sundbybergsvägen 15, som tar emot vapen från det norra polisområdet i Stockholm.

– Vi har även fått in väldigt mycket ammunition och vapendelar, men det mesta är fortfarande jaktvapen. Vi har fått in några handvapen, säger Elin Strandell hos Solnapolisen.

Fick in 36 ton ammunition 2013

Senast det rådde vapenamnesti i Sverige var 2013 och då fick polisen in totalt 15 132 vapen och vapendelar. Dessutom fick polisen in 36 ton ammunition.

Elin Strandell, som även jobbade under den förra vapenamnestin 2013, tror att det kommit extra mycket ammunition in till Solnapolisen hittills i år.

– Det är svårt att jämföra, men jag upplever att vi fått in mer ammunition än förra gången.

Att ha ammunition hemma är däremot inte olagligt.

– Nej, det är inte licenspliktigt att ha ammunition. Men folk vill nog bara bli av med det eftersom de inte har användning för det, berättar Elin Strandell.

Har ni fått in några ovanliga vapentyper?

– Nej, inte så speciella vapen. Däremot en del replikor, det vill säga inte riktiga vapen, men de kan ändå lämnas in under amnestin.

Hur går det till när man lämnar in ett vapen hos er?

– Man tar en nummerlapp och sedan får de lämna in det i ett skåp, efter att de uppgett att de har amnestivapen. Sedan är det inte så många som vill stanna kvar och ha kvittens på att de lämnat in vapnet. Det känns som att de blir glada att bli av med vapnet.

Vi vill inte någon ska komma in med en handgranat.

Elin Strandell uppmanar handgranatsinnehavare att ringa

Att handgranater florerar bland kriminella grupper är känt sedan länge. Polisen vill däremot inte att någon ska komma in oannonserat med en handgranat.

– Vi har en särskild rutin kring hur vi ska säkerställa så att ingen kommer till skada, om vi skulle få in en handgranat.

Ingår handgranater i vapenamnestin?

– Egentligen inte, men vi vill ju hellre att vi ska ha den än någon annan. Vi vill inte någon ska komma in med en handgranat. Då är det bättre att ringa.

Känner ni att ni når rätt målgrupp? 

– Nej, det vi vill nå är ju de vapen som används av kriminella, men det är inte de som kommer in. Det som kommer in är mest gamla vapen som innehavaren haft licens för en gång i tiden. Men vi har fått in några kriminella vapen i Stockholms län.

Vapenamnestin pågår fram till den 30 april.