ANNONS

Polisen: Nyårsraket eller anlagd brand två teorier bakom radhusbranden

Polisen är alltjämt osäkra på hur branden startade vid radhuslängan.
Polisen är alltjämt osäkra på hur branden startade vid radhuslängan.
Det är fortfarande oklart hur den brand som rubricerats som mordbrand som totalförstörde fasaden på två radhus tidigt på onsdagsmorgonen 30 december i Vendelsö startade. Klart är att det ska ha hörts en smäll precis innan branden.

– En teori vi har är att en nyårsraket dragit iväg olyckligt och landat vid altanen och tänt eld. En annan är att branden är anlagd, säger Anders Gartér på polisen.
ANNONS

Det var vid 4-tiden på onsdagsmorgonen den 30 december som en brand rasade vid en radhuslänga i östra Norrby i Vendelsö. Två familjer har fått sina hus förstörda. Familjerna har evakuerats och det kommer ta minst ett halvår innan de kan flytta tillbaka, uppger en familjemedlem för Mitt i.

– Vi har inte kommit fram till någon säker anledning till hur branden startade, säger Anders Gartér, gruppchef på särskilda brott vid polisen Stockholm Syd.

Branden ska, enligt polisen, ha startat på ena radhusets altan, där möbler fattat eld, och sedan spridit sig till fasaden.

Anders Gartér säger att man har flera olika teorier om hur branden startade.

– Vi vet att det hördes en smäll precis innan. En teori vi har är att en nyårsraket dragit iväg olyckligt och landat vid altanen och tänt eld. En annan är att branden är anlagd. Kanske får vi veta lite mer säkert när teknikernas protokoll är klart, och vi fått svar på proverna från NFC (Nationellt forensiskt centrum). Men det kan nog ta några veckor innan vi får svar.

Tror ni att ni kan få ett säkert svar när protokoll och prover är klart?

– Där får jag nog svara, att det får vi se.

Polisen har hållit flera förhör de sista dagarna.

– Men om det är någon som polisen inte pratat med och som känner att de har något att berätta så är vi jätteglada om de hör av sig till oss, säger Anders Gartér.

ANNONS

En av de två familjerna som behövde evakueras uppmanar i ett inlägg på Facebook folk att komma in med tips om man sett eller hört något, samtidigt som man söker hjälp att få låna en bostad. Man tackar även de grannar som ställt upp och hjälpt till.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.