Polisen önskepatrullerade på ön

Poliserna Gunilla Rothelius och Staffan Grenehammar i Larsberg.
Poliserna Gunilla Rothelius och Staffan Grenehammar i Larsberg.
Fotpatrullering, snack i butiker och koll på trafiken. Det ägnade sig polisen åt i onsdags när Lidingöborna fått önska var polisen skulle göra på ön för en dag.

I onsdags var det Lidingöborna som för en dag fick bestämma vad polisen skulle ägna sig åt på ön.

I projektet ”Lokalpolis för en dag” samlade polisområde Norrmalm, som Lidingö tillhör in medborgarnas önskemål om vad polisen skulle arbeta med en dag. Lidingöborna ville ha mer synliga polisen på gator och torg, fotpatrullering i bostadsområden och mer övervakning av trafiken.

Under dagen gjorde polisen därför just detta. Poliserna Staffan Grenehammar och Gunilla Rothelius fotpatrullerade i Larsberg och på Näset men även i Lidingö centrum där de pratade såväl med allmänheten som med butikspersonal.

– Det var trevligt att träffa folk och prata, säger Gunilla Rothelius.

Hon tycker det är bra när poliserna ”kommer ur radiobilarna”. Men det går inte alltid.

Fredrik Wallén.

– Vi behöver bli fler. Vi hinner inte, säger hon.

Under dagen bilpatrullerade polisen över också hela ön med inriktning på  trafikmoral.  En rad kontroller genomfördes. På den hastighetskontroll som gjordes på  Lidingöbron rapporterades en olovlig körning och fem fortkörningar.

Det är bra att vara ute, vi får in tips och det blir positiva synergieffekter

Kommunpolis Fredrik Wallén tycker att det är bra att få möjlighet att förfina arbetsmetoderna tillsammans med Lidingöborna.

– Det är viktigt att göra saker i dialog med medborgarna och att man ibland gör saker som de önskat. Det är bra att vara ute, vi får in tips och det blir positiva synergieffekter. Lokalpolis för en dag kommer vi sannolikt att fortsätta utveckla, som en del i vårt kontinuerliga arbete med medborgarardialoger, säger han.

Fakta

Mer dialog med polisen

I oktober ordnar polisen tre dialogträffar med allmänheten i samarbete med Lidingö stad.

  • Tisdag 3 oktober, 17-19 på Lidingö polisstation, Lejonvägen.
  • Måndag 9 oktober, 17-19 på Lidingö polisstation, Lejonvägen.
  • Lördag, 14 oktober  11-15 i anslutning till Lidingödagen vid Skogshem-Wijk.

 Tanken är att allmänheten ska få ställa frågor, tipsa och komma med egna idéer om  hur till exempel drogmissbruk bland unga och tillgreppsbrott kan förhindras.

Källa: Polisen