Polisen ordnar ”Wild kids”-läger

Ett läger för att stärka ungdomarna inför den hårda verkligheten i innerstan. Nu ska tolv sjätteklassare få åka med polisen till skärgården för diskussioner och överlevnadsövningar.

Polisen sträcker ut en hand till Kungsholmens unga. Just nu pågår planeringen för ett läger på en ö i Stockholms skärgård som ska äga rum under Kristi himmelfärdshelgen.

– Tanken är att stärka ungdomarna så att de kan stå emot innerstadens risker, vilka de än kan vara. Vi vill nå ut till de unga så att de berättar för oss vad de vill ha av polisen och hur varaktiga relationer ska byggas, säger Marika Lund vid polisens ungdomsgrupp i Stockholm.

Temat ligger inte alltför långt ifrån SVT:s succéprogram ”Wild kids”. Förutom att ungdomarna och poliserna bor på ön blir det en kombination av fysiska och värderingsfokuserade övningar.

– Vi blandar friskt mellan höghöjdsbana, frilufts- och överlevnadstema och övningar kring etik och moral. Under fem dagar visar vi upp vår verksamhet och kollar samtidigt vad ungdomarna tycker och tänker, säger Marika Lund.

Hon ser fram emot att ungdomarna ska drillas i hur man blir bättre förberedd inför den ibland tuffa verkligheten i innerstaden.

– Ungdomen kan vara en tuff tid att hitta sig själv. Så vi går igenom allt från civilkurage till hur man ska göra om man blir vittne till någonting. I dagens samhälle finns det dessutom mycket droger, oavsett var du bor, säger Marika Lund.

Det är dock endast 12 barn i årskurs sex som får möjligheten att följa med på polisens äventyr. När ungdomarna söker måste de motivera varför de ska bli uttagna.

Farsor och morsor på stan arrangerar lägret med hjälp av pengar från Stadsbrudarna där bland annat Lill-Babs och Babben Larsson är medlemmar.

Polisen kommer kontakta Kungsholmens skolor med information till de ungdomar som är intresserade.