Polisen oroas över nytt stök i Brandbergen: ”Bekymmer för biblioteket och biografen”

Det var stökigt i Brandbergen under söndagen. Polisen oroas av den senaste trenden.
Det var stökigt i Brandbergen under söndagen. Polisen oroas av den senaste trenden.
Det var rejält stökigt vid biografen i Brandbergens centrum under söndagseftermiddagen.

Mitt under två biovisningar avfyrades raketer och smällare utanför. Polisen omhändertog tre ungdomar för ringa narkotikabrott.

– Vi har tyvärr haft bekymmer innan jul och efter jul med detta, säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.

Efter att det lugnat ner sig med bilbränderna i Brandbergen de senaste månaderna har oroligheterna nu ökat vid biblioteket och biografen vid Brandbergens centrum.

Polisen tror att det är samma grupp unga, mellan 15 och 18 år, som ligger bakom både bilbränderna och centrumstöket.

– En yngling skulle omhändertas för ringa narkotikabrott under söndagskvällen och man skulle ta prover på honom, detta motsatte sig andra ungdomar. Det blev lite tumultartat, och det fick begäras polisförstärkning. Tre personer omhändertogs för ringa narkotikabrott, berättar Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haningepolisen.

Redan tidigare på eftermiddagen hade det smällts av raketer och smällare precis intill biografen.

– Familjer och barn satt då och tittade på en film, men stördes av smällarna och raketerna. Och senare på kvällen var det en annan visning för äldre publik, även då smällde det vid biografen och folk inne i biosalongen blev oroliga, säger Lars-Göran Rehn.

– Vi har även en anmälan om försök till misshandel. En biobesökare försökte lugna ungdomarna, då försökte i stället en av ungdomarna misshandla personen. Tyvärr vet vi inte vem denna målsägande är.

Stöket är inte nytt, berättar Lars-Göran Rehn.

– Vi har haft bekymmer inne på biblioteket innan och efter jul. Personal känner sig otrygga. Detta gäng är inte där för att låna böcker utan använder biblioteket som ett slags fritidsgård. Vi har framför allt behövt skicka ut patruller på tisdagar och torsdagar, då biblioteket är öppet till 19, för att försöka lugna ner ungdomarna. Men nu på senare tid verkar det främst vara biografen och bowlinghallen som är ansatt av stöket, säger Lars-Göran Rehn.

Vad görs åt detta?

– Vi försöker ha samverkan med socialtjänsten. Våra kommunpoliser och ungdomsutredare ska titta på detta i veckan. Det är ungefär sex ungdomar mellan 15 och 18 år som utgör en kärna, som gärna vill ställa till med problem i Brandbergen.

– Vi har ju nattvandring med X-Cons Haninge på fredagar och lördagar och fritidsgården är öppen på fredagskvällar, den har även varit öppen vissa lördagskvällar under hösten. Kommunen gör väldigt mycket för att ungdomarna ska ha något att göra. Brandbergshallen är ju också öppen till 22.30 på lördagskvällar, men dessa ungdomar är kanske inte intresserade av idrott.

Lars-Göran Rehn tror att socialtjänsten behöver mer stöd från polisen för att lugna ungdomsgänget.

– För att socialtjänsten ska kunna ingripa behöver de underlag från oss på polisen, och kanske har det inte varit tillräckliga underlag än så länge från oss.