Norrmalmspolisen – där Lidingö ingår – är i dag uppdelat i två områden. De anses dock för stora sett till antalet anställda.

I stället ska de delas in i tre lokalpolisområden (LPO): Lidingö-Kungsholmen, Norra innerstaden och Södermalm.

– Syftet är att bli mer tillgängliga, säger Thommy Brännström, kommunpolis på Lidingö.

Möta medborgare

Stockholms stad växer och Polismyndigheten med den. I dag är drygt 1 375 personer anställda i innerstan och på Lidingö, runt 1 000 poliser och 375 civilanställda, enligt Felix Andåker, polisområdeschef i Stockholm city.

Genom att dela in stan och Lidingö i fler områden är arbetsmiljön tänkt att bli bättre. Även från Polisförbundets fackliga håll är man positiv till den nya uppdelningen.

Dessutom är planen att få bättre kontakt med stockholmarna.

– I dag är LPO Norrmalm väldigt stort, det omfattar flera stadsdelar och Lidingö. Nu kan man arbeta mer fokuserat mot mindre geografiska delar, säger Felix Andåker.

Varför blir Lidingö och Kungsholmen ett område när de ligger en bit från varandra?

– Tanken är att vi ska följa Stockholms stads stadsdelsförvaltning. När de slog ihop Norrmalm och Östermalm är tanken att vi ska försöka spegla det. 

Polishus i city

Den nya indelningen träder i kraft den 1 januari 2025. LPO Norra innerstaden flyttar ut från polishuset på Kungsholmen, troligtvis hamnar de någonstans i city.

LPO Lidingö-Kungsholmen sitter kvar i polishuset på Kungsholmen.

Den gamla polisstationen på Lidingö, som är stängd för allmänheten, är också öppen som kontor för poliserna.

– Polisstationen på Kungsholmen ligger nära Lidingö. Jag börjar och avslutar mina dagar där och dagtid är jag i gamla polisstationen på Lidingö. Det går inte att fixa pass eller gå till receptionen där, men vi är där alla dagar i veckan, säger Thommy Brännström.

– Jag är ödmjuk inför att förändring kan leda till viss oro och funderingar bland medarbetare. På det stora hela har det mottagits positivt, men det är klart att det finns funderingar. Det är helt naturligt, säger Felix Andåker.