Min lokala hjälte

Polisen på Söder varnar för klättrande tjuvar

De fräcka inbrottstjuvarna bryr sig inte om någon är hemma eller inte - de klättrar ändå in via fönster och balkonger. Nu går Södermalmspolisen ut i medierna för att stoppa stöldvågen.

Inbrotten sköt i höjden under sommaren och enligt polisen på Södermalm har det mellan 13 juli och 7 augusti anmälts 20 inbrott och 10 inbrottsförsök i stadsdelen. De flesta under nätterna, men även på dagtid stjäls det från hemmen. Och i många fallen har de boende varit hemma i lägenheten när en eller flera tjuvar klättrat in via öppna fönster eller balkongdörrar.

Efter 7 augusti försvann den typen av inbrott, men med varmare temperaturer tillbaka är också tillvägagångssättet tillbaka.

– Vi hade en del inbrott i sommar som slutade helt den 7 augusti. Men nu i helgen hade vi återigen fyra inbrott. Vi vet också att värmen kom tillbaka och att folk kanske har öppet fönster, säger Mats Eriksson, presstalesman på Stockholmspolisen.

Under helgen greps två misstänkta inbrottstjuvar i en lägenhet på Tjärhovsgatan där hade de även stöldgods från en lägenhet på Repslagargatan på sig. Dessa två är nu anhållna meddelar polisen.

Men inbrottshotet är inte borta med dessa gripanden och polisen varnar nu aktivt på Facebook för klättrande tjuvar som tagit sig in på så höga höjder som fem meter via stuprör.

– Vi vill varna medborgarna för att ha öppet fönster, både när de inte är hemma men också när de sover, säger Mats Eriksson.

Ska man vädra rekommenderar polisen en kedja/låsbygel på fönster och dörrar.

Det har också lyfts politiska röster för att inom staden jobba hårdare mot inbrotten. Något Mitt i har berättat om under måndagen.