Polisen i pendelinsats under fredagen

Vinkel: Presskonferens med de nya kommunpoliserna för Sollentuna och Upplands Väsby.Johan Lundgren
"Är man på väg till en fest ska man inte förvärma på pendeln" säger Johan Lundgren.
Under kvällen och natten mot lördag kommer polisen i Väsby och Sollentuna att satsa extra på att synas i kollektivtrafiken.
– Ser man polisen får man gärna komma fram och prata med oss, säger Johan Lundgren, kommunpolis i Sollentuna.

Kollektivtrafiken och stationsområdena har pekats ut som miljöer där folk känner sig särskilt otrygga, i de undersökningar som gjorts i lokalpolisområdet. Därför har polisen i sitt medborgarlöfte lovat att göra trygghetsinsatser i kollektivtrafiken.

Under fredagskvällen sker den första sådana insatsen. Sex poliser kommer mellan 19 och 04 att röra sig längs med pendeltågslinjen från Helenelund till Märsta. I början av kvällen kommer poliser framför allt att finnas på pendeltågen. Därefter kommer de att bevaka stationsområdena.

– De som känner sig otrygga kanske ofta reagerar på berusade personer och större samlingar med folk. Förhoppningsvis kan vi jobba mot de som är stimmiga i den miljön. Det finns ju regler kring alkoholförtäring, är man på väg till en fest ska man inte förvärma på pendeln, säger Johan Lundgren.

Kommer bli fler insatser i kollektivtrafiken

Satsningen är ett led i arbetet för att förbättra känslan av trygghet i kommunen, och därför vill polisen gärna prata med så många medborgare som möjligt.

– Ser man polisen får man gärna komma fram och prata med oss. Nu tror inte jag att ett enskilt tillfälle gör en jättestor förändring i den upplevda tryggheten, men vi kommer försöka få till fler samlade insatser i kollektivtrafiken.