ANNONS

Polisen stängde loppis – 65 personer var på Karlaplan

Loppis Karlaplan
Arrangörerna menar att de vidtagit försiktighetsåtgärder – och att det inte rådde någon trängsel på lördagen.
I lördags stängde polisen loppisen på Karlaplan.
Nu är arrangörerna kritiska.
– Stockholms stads loppis på Hötorget är öppen, och i galleriorna är det betydligt mer folk, säger Maria Wiberg.
ANNONS

Uppdaterad: I en tidigare version stod att den person som står som ansvarig på ansökan måste vara på plats för att leva upp till tillståndet. Så är det inte.

Den populära loppisen på Karlaplan har infört försiktighetsåtgärder under coronapandemin. Men i lördags stängdes den ner av polisen.

Enligt Norrmalmspolisen levde arrangörerna inte upp till villkoren i sitt tillstånd.

Polisen räknade också hur många personer som fanns på platsen, berättar arrangören.

– Vi har haft en dialog med polisen hela våren om loppisen på Karlaplan och vi har inte kunnat få något svar på hur man ska definiera vilka som räknas som deltagare, berättar Maria Wiberg och fortsätter:

– I lördags tyckte de att alla som promenerar förbi Karlaplan och tittar på något bord är deltagare och räknade till 65 personer.

Fakta

Max 50 personer

Sedan den 29 mars får allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ha maximalt 50 deltagare.

Om antalet deltagare är fler kan evenemanget ställas in eller upplösas av polisen.

Den som anordnar en tillställning som bryter mot förbudet kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Sedan tidigare gällde en begränsning för 500 personer vid offentliga sammankomster, men detta ändras nu efter en begäran från Folkhälsomyndigheten. Orsaken är att begränsa smittspridningen av coronavirussjukdomen covid-19.

Källa: Krisinformation.se, Folkhälsomyndigheten, Polisen

Maria Wiberg är en av grundarna av det prisade företaget Stockholmsmarknader som under många år arrangerat loppisar runt om i Stockholms län. Hon är kritisk till att loppmarknader utomhus drabbas hårdare än andra former av handel.

– Det finns ingen logik i att handelsplatser inomhus kan samla hur många människor som helst, medan loppisar utomhus har hårdare restriktioner. Dessutom är Stockholms stads loppis på Hötorget öppen, de har betydligt fler besökare.

Hotar hela branschen

Hon kräver att loppisarna ska omfattas av samma regler som resten av handeln.

– Det gäller inte bara loppisen på Karlaplan, utan en hel bransch av moderna, miljösnälla och mycket populära handelsplatser. Så ändrar inte regeringen i lagen snart, så blir det inte någon loppissommar alls i år i Stockholm och Sverige. 

Hötorget räknas som handelsplats

När det gäller Hötorget räknas det enligt Stockholms stad som en handelsplats. Därmed omfattas varken torghandeln eller loppisen av reglerna för allmänna sammankomster.

Staden uppger att de glesat ut stånden på Hötorget, och att de genom brev och skyltar informerar både handlare och besökare. Dessutom finns kontrollanter från Trafikkontoret på plats.

Ansvaret ligger på torghandlarna, men också på besökarna, att se till att inte bidra till att skapa trängsel, på samma sätt som på andra platser i staden, säger Ulrika Falk, avdelningschef för trafikkontorets tillståndsavdelning

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.