Polisen pressad av inbrottsvågen

Birgitta Svensson vid Haningepolisen diskuterar inbrott på Annebergsvägen med grannstödjaren Thorbjörn Falk . ”30 inbrott på en månad är riktigt mycket. Det är inte bra alls”, säger Thorbjörn Falk.
Birgitta Svensson vid Haningepolisen diskuterar inbrott på Annebergsvägen med grannstödjaren Thorbjörn Falk . ”30 inbrott på en månad är riktigt mycket. Det är inte bra alls”, säger Thorbjörn Falk.
En inbrottsvåg har drabbat Haninge – en fördubbling skedde i juli jämfört med månaderna innan.

Vendelsö är det område som drabbats hårdast och nu kallar Södertörns-polisen in sin inbrottskommission tidigare än planerat.

Inbrottstjuvarna passar på när Haningeborna firar semester. I juli har antalet bostadsinbrott rusat i höjden, och det är i villakvarterens Vendelsö inbrottstjuvarna opererat som mest.

Ett 30-tal bostadsinbrott anmäldes under månaden, att jämföra med 14 i maj och 17 i juni. Och inbrottstrenden i Vendelsö har fortsatt in i augusti. Det gör att polisen nu vädjar till grannarna – hjälp varandra.

Tjuvarnas tillvägagångssätt har varit spritt olika, inga signalement finns och polisens tekniker saknar spår.

Mitt i var med i förra veckan när polisen Birgitta Svensson och ideella grannstödspatrullen var på väg ut i Vendelsö. Patrullernas uppgift är att sakta köra runt i utsatta bostadsområden och visa sig, ibland gå ut på någon tomt och iaktta.

Grannstödjarna kontaktar polisen så fort de har misstankar, men samtidigt vill Birgitta ingjuta pondus i dem.

– Ser ni några inbrottstjuvar i full aktion, räknar jag med att ni griper dem, säger hon med ett snett leende.

Polisen är pressad av situationen i Vendelsö och läget har bidragit till att man sätter igång sin lokala inbrottskommission redan nu efter semestern, i stället för i september som planerat.

– Vi kan ju aldrig förutspå något. Visste vi var det skulle ske inbrott så vore det väldigt enkelt. Det hade lika gärna kunnat vara väldigt lugnt i juli. Det är mycket tillfället som gör tjuven, säger Birgitta Svensson.

Trots att Sverige i dag har omkring 20 000 poliser, fler än någonsin förut, så ligger personuppklarningsprocenten kvar på relativt låga 5 procent för villainbrott och 3 procent för lägenhetsinbrott.

Svante Isaksson, tidigare närpolischef i Haninges grannkommun Tyresö, tvingades under 2014 uppleva ett av Tyresös värsta inbrottsår någonsin.

– Det är inte så enkelt som att bara tillsätta fler poliser och få ner inbrotten. Förstärks inte åklagarsidan samtidigt som polissidan så spelar det ingen roll hur många poliser vi har eller hur många vi griper. Har inte åklagarna resurser att gå vidare, så kommer inte inbrotten att minska, säger han.

År 2014 anmäldes omkring 22 400 bostadsinbrott i Sverige, en ökning med 6 procent jämfört med 2013.

Visste vi var det skulle ske inbrott så vore det väldigt enkelt.birgitta svensson, polis

Fakta

Tio tips för att slippa inbrott

Ha fönsterlås.

Ha godkänt lås på alla ytterdörrar.

Installera inbrottslarm.

Skydda förråd och garage.

Göm nycklar.

Automatisk belysning.

Gör huset så synligt du kan.

Märk din egendom.

Investera i timers som slår på lampor och radioapparater.

Tänk alltid lite på säkerheten.

Källa: magnus lindström, Stiftelsen Tryggare Sverige