Polisen satsar på promillekoll i trafiken

Nykterhetskontroll
Under vecka 50 är det nationell trafikvecka hos polisen med fokus på nykterhetskontroller.
I mitten på december ska julbord avverkas med arbetskollegorna. Ett tips är att låta frestelsen hållas till Janssons och ställa bilen hemma. För polisen genomför just nu extra nykterhetskontroller i trafiken.

Om du inte har märkt det redan så är det extra mycket trafikpoliser som står och vid infartsparkeringar och längs vägar i morgonrusningen.

Anledningen är att polisen i hela landet riktar extra fokus på att upptäcka alkohol och drogpåverkade bilförare mellan 11 och 17 december. Kommunpolisen i Täby, Jan Berlin varnar för att tumma på sina principer när det gäller bilkörning i kombination med julfirandet.

– Vi kommer synas i centrum, utanför Systembolag, vid infarter till parkeringar, och i närheten av restauranger, säger han.

Tenderar folk att köra berusad i den här veckan?

– Nej vi märker ingen större skillnad bara för det är jul. Men det finns en tendens hos en del att ta bilen i samband med att man ska ut och äta julbord.

Även om andelen bilförare som kör alkoholpåverkade är liten, så visar statistiken att var fjärde personbilsförare som dör i trafiken har alkohol i blodet, enligt polisen.