Polisen räddade hennes valp

En kall decemberkväll hittade polisinspektören Bengt ”Khille” Kihlberg en valp lämnad i en väska på Sveavägen.

Tio år senare skrev Priya Swahney till polisen – hon ville tacka mannen som räddade hennes älskling.

Det var på Sveavägen i höjd med Odengatan strax före jul, för mer än tio år sedan. Polisinspektör Bengt ”Khille” Kihlbergs blick fastnade vid en plastbag som stod på trottoaren.

– Den rörde på sig, så jag gick fram och drog upp dragkedjan. I väskan fanns hundvalpen som bara var några veckor gammal, berättar Bengt Kihlberg.

Hunden kördes till hundstallet i Bromma. Efter det har Bengt Kihlberg inte ägnat många tankar åt valpen Khille, som uppkallades efter honom.

Någon som däremot ofta har tänkt på Bengt Kihlberg är Priya Sawhney som senare blev valpens ägare. Hon hade nyligen flyttat från Indien till Sverige och arbetade på fritiden som volontär på hundstallet när Khille kom dit.

Efter en tid adopterade hon honom.

En söndag för några veckor sedan satte hon sig ner och skrev ett mejl till polismyndigheten, där hon frågade efter ”Mr Kihlberg or perhaps Khille”.

– Jag har ofta tänkt att jag borde försöka hitta den här mannen, men jag trodde inte att det fanns någon chans. Men jag ville så gärna tacka honom och visa honom att det gick bra för hunden, säger Priya Sawhney.

Tack vare hennes mejl fick en överraskad och glad polisinspektör återse hunden, som troligen är en blanding av staffordshire bullterrier och rhodesian ridgeback. I dag väger Khille 35 kilo. När han hittades var han inte var större än en hand.

– Under mina 40 år som polis har jag inte varit med om något liknande. Det var oerhört kul att få feedback på något som hände tio år sedan. Det fick mig att känna att undrens tid inte är förbi, säger Bengt Kihlberg.

Men att han skulle vara någon hjälte håller han inte med om. Hade inte han hittat väskan hade någon annan gjort det, menar han. Men även om han bara gjorde sitt jobb den där dagen för tio år sedan så anser Priya Sawhney att Bengt Kihlbergs räddade Khilles liv.

– För mig har han gjort något alldeles extra. Khille är min bästa vän. Det är som att ha ett fyrbent barn. Han är ”my blessing”, min gåva, säger Priya Sawhney.

Hittills i år har Stockholmspolisen omhändertagit 14 hundar i länet. Den absolut vanligaste anledningen till att hundar omhändertas är att de far illa och vansköts. Polisen kan också omhänderta en hund för att förhindra att hunden orsakar andra hundar eller människor skada eller andra allvarliga problem.

Att någon bara lämnar en hund bunden vid en lyktstolpe eller som i fallet med Khille, i en väska på gatan, händer ytterst sällan.

– Vi har kanske något fall om året där någon lämnar en jycke på det sättet, säger Håkan Andersson chef för Stockholmspolisens djurskyddsgrupp.

Under mina 40 år som polis har jag aldrig varit med om något liknande.bengt kihlberg, polis

Fakta

Drygt 100 hundar omhändertogs 2011

I april förra året startade polisen i Stockholms län en ny satsning mot djurplågeri och djurskyddsbrott.

Djurskyddspolisen har sedan dess omhändertagit omkring 130 hundar i länet. Den vanligaste anledningen till att hundarna omhändertas är de vanvårdas och far illa.Källa: Djurskyddspolisen