ANNONS

Polisen rekryterar i Fittja

John Franco, är mentor åt Sinem Ipek, 19 år och Patrick Tornéus, 22 år. Fittjapolisens satsning för att öka mångfalden inom kåren har prisbelönats. ”Nu är polisen i Göteborg intresserad av det här”, säger John Franco.
John Franco, är mentor åt Sinem Ipek, 19 år och Patrick Tornéus, 22 år. Fittjapolisens satsning för att öka mångfalden inom kåren har prisbelönats. ”Nu är polisen i Göteborg intresserad av det här”, säger John Franco.
Polisen vill rekrytera i förorterna. I Fittja har nio ungdomar som vill bli poliser fått mentorer från kåren.

– Den här satsningen är ett led i arbetet att öka mångfalden, säger John Franco på Fittja-polisen.
ANNONS

22-årige Patrick Tornéus från Alby och 19-åriga Sinem Ipek från Fittja drömmer om att bli poliser. Nu har de en unik chans att få inblick i yrket genom en satsning från poliskontoret i Fittja. De tillhör skaran på fem killar och fyra tjejer mellan 16 och 25 år från Alby och Fittja som deltar i Fittjapolisens prisbelönta mångfaldsprojekt. Polisen tror att Patrick, Sinem och de andra kan bli förebilder i området och bygga broar mellan myndigheten och medborgare.

– Vi satsar mycket på ungdomar i riskzonen, vilket är rätt. Men vi måste också uppmärksamma dem som är skötsamma och satsa på dem som är verkliga förebilder, säger John Franco, projektledare.

I våras mötte ungdomarna Fittjapolisen vid fem olika tillfällen. Bland annat fick de åka till polishögskolan och prova på olika situationsövningar. Vid Lida fick de prova på livräddning och bad i isvak.

– Att komma till polishögskolan var stort för mig. Förut kändes det så långt bort och avlägset. Men nu vet jag att det finns. Jag tror att jag kommer att söka i vår, säger Patrick Tornéus som är miljövärd på Botkyrkabyggen och läser en utbildning i retorik.

Nu har projektet gått över i nästa fas där John Franco är mentor åt ungdomarna. Till honom kan de vända sig med funderingar kring polisyrket och vilka vägval som kan vara meriterande när man söker till polishögskolan.

– Jag har pratat med John om att resa innan jag söker in, säger Sinem Ipek som läser en introduktionskurs i juridik.

Alla är eniga om att polisen behöver fler personer från förorten, eller personer med annan kulturell bakgrund.

– Ibland ser man en polis med annan etnisk bakgrund. Då tänker man ”jaha, där är en polis med annan etnisk bakgrund”. Att man reagerar måste betyda att det är för lite mångfald. Man reagerar ju inte på samma sätt om man skulle se samma person i en matbutik, säger Patrick Tornéus.

Sinem Ipek tänker att hon genom uppväxten i Alby samlat på sig kunskaper som kan vara värdefulla i mötet med många medborgare:

ANNONS

– Alla människor förstår olika saker. Jag har nog lite mer förståelse och vet hur det funkar i för- orten. Ta till exempel en tjej som är uppväxt vid Slussen i en helt vanlig familj. Hon har kanske aldrig har träffat på kriminella från förorten och jag tror personligen att hon har svårare att förstå varför de beter sig som de gör.

Att polisen utsätts för olika typer av skadegörelse, eller till och med attacker, tror de beror på ett antal enstaka individer.

De tycker att förtroendet för polisen ökat sedan polisen satsade på att socialisera bland folk i vardagen.

– Det känns som att blivit bättre sedan polisen började komma fram och presentera sig. När var och en går till sig själv så tror jag att de flesta är välinställda till polisen, men sedan finns det grupptillhörigheter som vissa söker och inom gruppen kan man vara dåligt inställd till polisen. Men jag tror att även där har det blivit bättre, säger Patrick Tornéus.

Foto: Bea Tigerhielm

Jag har nog lite mer förståelse och vet hur det funkar ute i förorten.Sinem Ipek, Fittjabo

Fakta

Få med utländsk bakgrund i dag

2010 hade 5,1 procent av de anställda hos polisen i Sverige utländsk bakgrund. Bland civilanställda var andelen 11,3 procent.

Bland studenterna på polisutbildningen i dag har cirka 20 procent annan bakgrund än svensk.

Polisen jobbar även för att få in fler kvinnor i kåren.

Andelen kvinnor på polisutbildningen är cirka 45 procent. I Stockholm var 31 procent av poliserna kvinnor.

Källa: Polisens årsredovisning