ANNONS

Polisen vädjar: ”Elda inte”

Låt bli grillen under eldningsförbudet.
Låt bli grillen under eldningsförbudet.
Trots eldningsförbudet fortsätter Västerortsborna att grilla. Förutom brandfaran tar det också resurser från en redan ansträngd poliskår.
– Vi uppmanar verkligen människor att ta hänsyn till de förbud som råder, säger Niclas Andersson på polisen.
ANNONS

Sedan den tionde juli råder eldningsförbud, men i flera sociala kanaler hörs upprörda röster kring det faktum att allt för många inte tycks bry sig om risken det medför att grilla sin korv till middagen.

Såhär låter det i en lokal facebookgrupp:

 ”Jag kan inte annat än förundras över hur många som försöker hitta undantag från eldningsförbudet. Är ni seriösa eller är det skämt som jag inte förstår? Det är så torrt i markerna att en glödande fimp kan starta en stor brand. Solen är så stark att en glasbit kan fungera som brännglas i torkan.”

 ”Mötte idag en uppgiven tjej som berättade att hon bett någon släcka grillen och hon hade blivit hånad.”

”Det är ikväll tjockt med grillar på Maltesholmsbadet. När jag gick hem en kväll brann det i en soptunna vid hundbadet där någon slängt en engångsgrill.”

Polisen under hård press

Niclas Andersson, tillförordnad biträdande polisområdeschef för Stockholm nord där Upplands-Bro ingår,  bekräftar att de får in samtal om att det fortfarande grillas.

– Det är både olämpligt och olagligt, inte bra alls. Det är förenat med stora risker och vi har ju haft flera bränder i polisområdet. Det är ansträngt läge hos både brandförsvar och polis.

Varför tror du människor fortsätter elda och grilla?

ANNONS

– Jag kan bara spekulera, men jag tror att man underskattar riskerna och tror att man ska kunna hantera det. Man överskattar sin förmåga och underskattar riskerna, helt enkelt.

Den här tiden på året har polisen redan ett ansträngt läge och det faktum att människor struntar i eldningsförbudet gör att att läget försämras ytterligare.

– Vi är i stort sätt beroende av att allmänheten tar ett stort ansvar, det är jätteviktigt, säger Niclas Andersson.

Kan leda till fängelse

När det trots allt blir bränder leder de inte bara till förstörelse och fara för såväl människor som djur och natur. Det leder också till en stor polisiär utredning som kan leda till att den som orsakat branden kan bli åtalad och dömd för brott.

Grillning under eldningsförbud kan ge böter, och om brand uppstår handlar det om rubriceringen allmänfarlig vårdslöshet som kan ge från 6 månaders fängelse och dagsböter, upp till fyra års fängelse om brottet anses vara grovt.

– Vi uppmanar verkligen människor att ta hänsyn till de förbud som råder, säger Niclas Andersson.

Fakta

Eldningsförbud - det här gäller

  • Alla former av öppen eld i skog och mark är förbjuden.
  • Förbudet omfattar även särskilt iordningställda grillplatser. Grillning på egen tomt omfattas inte.
  • Det är tillåtet att grilla på egen tomt i grill som är utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel upphöjd från marken. Till ”egen tomt” räknas i sammanhanget även gård till hyresrätt och bostadsrätt samt kolonilott. För att undvika missförstånd – tala med styrelsen/hyresvärden för att ta reda på vilka lokala regler som gäller.
  • Ha alltid släckutrustning i närheten när du grillar och släck elden/glöden i kolgrillen med mycket vatten när du har grillat klart.
  • Räddningstjänsterna avråder dock från grillning över huvud taget på grund av den extrema torkan.
  • Trangiakök och stormkök har öppen låga och omfattas av eldningsförbudet.
Källa: Länsstyrelsen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.