Polisen i Rinkeby testar ny metod för att stoppa våld mot kvinnor

Stoppa kvinnovåld Rinkeby
Den nya metoden innebär bland annat ett förstärkt samarbete mellan stadsdelarna, polisen och personer som är utsatta för våld i hemmet.
Dödligt våld i nära relationer tog sex kvinnors liv i Stockholmsregionen i fjol. Sedan januari jobbar polisen i Rinkeby utifrån en ny metod som ska förhindra våld mot kvinnor, och den har redan lett till fler fällande domar.

Den nya satsningen kallas Initiativ Gryning och innebär bland annat ett förstärkt samarbete mellan stadsdelarna, polisen och personer som är utsatta för våld i hemmet.

2018 polisanmäldes 3 000 fall där kvinnor utsatts för våld i en nära relation i Stockholmsregionen. Hela 500 av dem kom från lokalpolisområde Rinkeby, som innefattar stadsdelarna Spånga, Tensta, Rinkeby och Kista. Detta skriver SVT.

– I nio av tio anmälningar som kommer in till oss är den misstänkte en man som på något sätt har utsatt en kvinna för misshandel eller något annat kränkande beteende, säger Caroline Boström, förundersökningsledare vid Rinkebypolisen, till SVT.

Vinst i att vi har lokal kännedom”

Fem utredare jobbar med Initiativ Gryning. De åker ut direkt vid ett larm, följer med kvinnan till vårdcentralen om det behövs och genomför förhör i hemmen.

Kvinnorna får även hjälp med juridiskt stöd och brottet utreds inte regionalt utan på lokal nivå. Polisen har dessutom ett nära samarbete med socialtjänsten eftersom våldet drabbar även barnen i hemmet.

– Vi ser en vinst i att vi har kännedom om Rinkeby och att vi känner till hur den övriga kriminaliteten ser ut, utöver de brott som sker i hemmiljön, säger Caroline Boström.

Lättare att följa upp barn som blir utsatta

Framför allt blir det lättare att följa upp de barn som blir utsatta för våld i hemmet och försöka förhindra att de dras till kriminalitet ute på gatan, förklarar hon.

– För många av barnen förekommer i olika brottsutredningar, som brottsoffer eller gärningsperson. Genom att vi endast arbetar i Rinkeby, och inte i hela Stockholmsområdet, skapas förutsättningar för oss att samarbeta med socialtjänsten.

”Nu vågar kvinnorna prata och gå till läkaren”

Sedan årsskiftet har lokalpolisen i Rinkeby lyckats ordna fram ett 30-tal skyddade boende för utsatta kvinnor och i höst ska ett 20-tal ärenden upp i domstol.

– Nu vågar kvinnorna prata och gå till läkaren, säger Caroline Boström till SVT.