Polisen rustar för 200-250 flak i city

I morgon onsdag är det dags för utspring på Lidingös kommunala gymnasier.

Polisen laddar just nu inför jättefesten då många av stans studenter slutar samtidigt.

– Den 5 juni är den största studentdagen, vi väntar oss 200-250 flak. Men vi ska jobba för att det blir folkfest både för dem som är på flaken och för dem som står bredvid och tittar, säger Johan Kockum, polisinsatschef för studentfester och studentflak.

Citypolisen, länstrafiken, citytrafikpolisen och närpolisens egna poliser kommer att samarbeta under dagen.

– På förmiddagen kommer vi att vara 5-7 poliser som besöker Lidingös skolor och ser till att ingen har druckit för mycket och att flaken är i ordning. Hittar vi fel på flaken ska de åtgärdas innan folk hoppar på dem, säger Johan Kockum.

Förra året skrev Mitt i Lidingö Tidning om upprörda känslor på Hersby och Gångsätra gymnasier när eleverna fått ett brev från polisen om att den populära flakåkningen måste stanna på ön.

Bakom brevet låg en vädjan från Stockholms stads trafikborgarråd Ulla Hamilton (M) om att skona Stockholms stad från trafikkaos. Men trots all upprördhet var det till slut inte många som lydde denna vädjan.

– Det var i princip ingen av studenterna som följde våra rekommendationer att stanna på ön för att minska trafikkaoset, säger Paula Jagric, Lidingö stads brottsförebyggare.

Rekommendationen gäller även i år, men det finns inte några lagliga förbud som hindrar studenter att åka in över bron, .

– På sikt lär det bli fler restriktioner vad gäller detta men inte just nu, säger Paula Jagric.

Enligt Johan Kockum var det däremot förra året desto större förståelse för de förbud som gällde flakåkning i de mest centrala delarna av Stockholm, till exempel vid Sergels torg.

– Det var bara några enstaka som bröt mot detta, säger han.

Inne i city ska poliserna främst jobba för att förhindra trafikkaos.

– Men det ska vara trevligt att titta på flakåkningen, vi tolererar inte att man skvätter öl eller kastar burkar, säger Johan Kockum.

Vi ska jobba för att det blir folkfest.Johan Kockum, Polisen