Polisen rustar mot äldrebrott

Mattias Tillberg, kommunpolis i Vaxholm och Österåker upplever att äldrebrotten ökat, men inte markant.
Mattias Tillberg, kommunpolis i Vaxholm och Österåker upplever att äldrebrotten ökat, men inte markant.
De senaste 15 åren har antalet anmälda åldringsbrott ökat.
Brottslingarnas tricks ändras ständigt, men mycket är sig likt. I Roslagen möter polis och pensionärsföreningar brottsligheten med information och samordning.

En okänd person ringer upp en äldre kvinna och säger att det finns en ny universalmedicin som gör att hon ska slippa alla sina gamla mediciner. Allt som behövs är att hon uppger sitt kontonummer, säger rösten.

I ett annat fall ringer det på dörren. När den äldre öppnar tränger sig en okänd person med blommor in och gratulerar på födelsedagen. I villervallan smiter en kumpan också in för att plundra hemmet på värdesaker.

Eller så utger man sig för att komma från hemtjänsten.

Knepen är många, men sedan något år har polisen och pensionärsföreningarna trappat upp kampen mot äldrebrottslingarna.

Sedan våren 2015 arbetar polisen i Roslagen mer regionalt kring åldringsbrott än tidigare för att förebygga och informera – för att ligga steget före de ofta lättrörliga tjuvarna.

– Vi jobbar med fem kommuner nu i stället för med en, säger Kristina Majberg, inspektör som arbetar med polisens seniorråd i södra Roslagen. Förutom polisen består rådet även av representanter för pensionärsföreningar i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

Utöver möten med rådet skickar Kristina Majberg även regelbundet ut information om äldrebrott i kommunerna och tjuvarnas tillvägagångssätt till de lokala pensionärsföreningarna.
Lokalt pågår också arbete med att förebygga brott. I Österåker har lokalpolisen hållit tre informationsmöten för äldre sedan i våras.

– Det var väldigt uppskattat. Det kom 30-40 personer varje gång, säger Claes Hero, ordförande för SPF seniorerna i Österåker.

Under mötena har polisen visat filmer och berättat om tjuvarnas metoder och hur man ska bemöta dessa.

Att informationen behövs visar anmälningarna om äldrebrott som ökat de senaste femton åren – och de allt mer utstuderade metoderna som tjuvarna använder. Från de klassiska tricken att sälja mattor och tavlor genom att ringa på dörren, till att låtsas vara okända släktingar och tala ”rätt” språk, när svenska inte är den äldres modersmål.

– Vi har sett många fall där finsktalande pensionärer lurats. Någon påstår sig vara en släkting som behöver pengar för att bärga bilen som fått motorstopp. Sedan kommer en person hem till pensionären som utges vara en vän till släktingen som ringt, säger Jan Olsson, som jobbar på polisens bedrägerirotel.

Nytt för i år är också falsk hemtjänst som erbjuder sig att åka till banken för att växla in pensionärens utgående sedlar i samband med att gamla sedlar fasas ut. Det har även hänt att tjuvar utgett sig för att vara poliser.

Claes Hero tycker att det är viktigt att man inte överdriver brottsligheten mot äldre.

– Det är ett väldigt litet antal människor som ägnar sig åt brott mot äldre. Det är inte så vanligt, säger han.

– Men många äldre vågar ju inte gå ut eller öppna dörren. Så ska det inte vara.

Fakta

Anmälda äldrebrott i södra Roslagen

                                 2000      2005      2010      2015      2016*
Danderyd                      11         22          30         48         58
Täby                             12         36          33         56         58
Vallentuna                      3          11           6          15         10
Vaxholm                         1           4            4           4          6
Österåker                       7           4            6          16         23

*prel siffror från polisen t o m september. Anmälningarna gäller bedrägerier, stöld i bostad och fickstölder från funktionsnedsatt (av vilka äldre utgör största gruppen). Observera att statistiken före 2010 inte innehåller uppgifter om fickstölder.

Källa: Brå, Polisen

Misstänkta tjuvar följde med till pensionärsträff

I början av oktober, söndagen (2/10), inträffade ett möjligt försök till stöld där äldre borde vara som tryggast: på träffpunkt Fyren, vid polisstationen i Åkersberga. Men de misstänkta tjuvarna skrämdes bort.

– Jag trodde först att de var från hemtjänsten, berättar Ulla Winberg, 78 år, som såg när den gamla damen i 80-årsåldern kom till Fyren med de två kvinnorna efter sig.

– Men när jag gick emot tjejerna försvann de.

I själva verket kan de unga kvinnorna som hängde efter damen till stick-kaféet i Åkersberga centrum ha varit tjuvar.

– Hon var ju skärrad. ”Det var precis som att de skulle ta min väska” sa hon, säger Ulla Winberg.

Enligt Ulla berättade damen att hon blivit antastad av tjejerna som ville att hon skulle skriva på något papper och ge dem 20 kronor.

– De la något underlag som hon skulle skriva på över hennes handväska. Men hon var alert och tog inte fram sin plånbok. De fick inga pengar.

Händelsen inträffade strax efter 12 på dagen.

Kort efteråt gick Ulla, som är med och organiserar stick-kaféet på Fyren, och några andra ut för att leta efter tjejerna, men då var de inte kvar.

Ulla berättade också om händelsen för några vakter i centrum, men de verkade inte så intresserade, säger hon.

– Man känner ju att det är väldigt obehagligt.

Kvinnorna som tiggde pengar av damen tros vara i 20-årsåldern. Om någon känner till händelsen och om det i själva verket handlade om en riktig insamling kan man höra av sig till oss på Mitt i.

Mattias Tillberg, kommunpolis i Vaxholm och Österåker, upplever att äldrebrotten ökat i ”hans” två kommuner, men inte särskilt markant.

– Min uppfattning är att det ökar litegrann. Men det kan också vara så att man är mer benägen anmäla brott.