ANNONS

Polisen om rånvågen: Våldet har trappats upp

rånvåg-djursholm
Det grova rånet i Djursholm var ett av sex liknande rån i norra Stockholm.
I söndags rånades en familj i sitt hem på Sveavägen i Djursholm. Det var det sjätte grova rånet på kort tid i de norra Stockholmsförorterna.
ANNONS

Det var på söndagskvällen som två maskerade pistolbeväpnade män trängde sig in i en bostad på Sveavägen i Djursholm. Hela familjen tvingades ner på golvet.

Detta var det sjätte grova rånet i en bostad på kort tid i norra Stockholm. Tidigare har rånen förutom Danderyd även drabbat boende i Täby, Sollentuna och Solna.

Vid samtliga tillfällen har rånarna tvingat till sig bland annat bilnycklar och kört iväg med den stulna bilen. Men vid detta rån försvann de maskerade rånarna till fots och lämnade kvar bilen.

– Det här var det sjätte rånet på kort tid i vårt område. Det var mer våld i det senaste rånet än i de övriga och dessa ärenden är något som vi prioriterar högt. Vi jobbar för fullt med detta, säger Annelie Lundberg som är förundersökningsledare och gruppchef på Täbypolisen till Mitt i.

Ingen gripen för rånet

I dagsläget har ingen person frihetsberövats för rånet i Djursholm. Polisen arbetar på att jämföra de olika rånen för att se om de har något samband med varandra.

– Vi vidtar åtgärder i det ärendet som jag inte kan uttala mig om eftersom det är förundersökningssekretess. Det jag kan säga är att vi samverkar med andra berörda polisenheter, säger Annelie Lundberg.

Fler synliga patruller

Förutom utredningen av rånen sätter polisen in fler turer i Danderyd. Caroline Edberg som är stationsbefäl på Täbypolisen säger också att de har en tät kontakt med samverkansbilarna.

ANNONS

– Vi har gått ut med information till grannsamverkan om vad man kan tänka på. Det är andra typer av gärningsmän än de som utför inbrott.
Det vi gör nu är att sätta extra mycket synlighet i området som en del det trygghetsskapande arbetet, säger hon.

Vissa av bilarna som stulits har polisen hittat. Då har det gjort en teknisk utredning för att se om de använts vid andra brott.

– Det vi har sett att i en del av de här ärendena har vi påträffat bilarna i andra områden. De har stått parkerade någonstans och är inte helt otroligt att de här bilarna som är snabba har använts vid andra typer av brott, säger Caroline Edberg.