Polisen ska fånga tjuvar – med sprej

Syntetisk dna kan hjälpa polisen hitta dem som nyligen stal kabel mellan Näsbypark och Altorp, berättar Gunilla Rothelius vid Roslagspolisen.
Syntetisk dna kan hjälpa polisen hitta dem som nyligen stal kabel mellan Näsbypark och Altorp, berättar Gunilla Rothelius vid Roslagspolisen.
Förra veckans kopparstöld på Roslagsbanan är en av många på kort tid.

Men sedan några veckor har polisen ett nytt vapen – syntetisk dna som kletar av sig på tjuvarna.

Flera tåg på Kårsta-sträckan blev stående förra veckan då ännu en kopparstöld drabbade Roslagsbanan. Tjuvarna hade lyckats koppla loss tolv meter kopparkabel under natten.

– Roslagsbanan är den sträcka där flest stölder sker. Rälsarna går i områden som är avskiljda för allmänheten vilket gör det lättare för tjuvarna att arbeta ostört, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på SL.

Bara själva återställandet efter stölden kostade ungefär 30 000 kronor, enligt Jesper Pettersson.

– Vi försöker bland annat förstärka med väktare men det är omöjligt att vara överallt, säger han.

Stölden var en av 23 kopparstölder hittills i år – vilket visar på en fördubbling jämfört med förra året. Men nu hoppas polisen på att en ny metod ska få stopp på tjuvarna – så kallad syntetisk dna.

Den är genomskinlig och sprejas eller penslas längs med rälsen. När tjuven sedan knipsar av koppartråden så hamnar den osynliga vätskan på så väl verktyg som kläder och hud.

– Sedan ett par veckor är delar av banan uppmärkta med syntetisk dna och tanken är att fortsätta på flera av sträckorna, säger ­Gunilla Rothelius, brottsförebyggare vid Roslagspolisen.

Och kanske leder det till att tjuvarna kan gripas. Nyligen försvann nämligen 20 meter kabel mellan Näsbypark och Altorp där hela sträckan sprejats.

– De som tagit i koppartråden har troligen spår på sig. Har de lagt kabeln i en bil syns det där också.

Tjuvarna får skrubba ordentligt om de ska göra sig av med spåren. Så kallad märk-dna är mycket svår att få bort och kan sitta kvar på huden i upp till två månader. Genom att lysa med en UV-lampa ser polisen om en det finns rester av ämnet på en hand eller en tång. Sedan analyseras resultatet.

Det räcker med mycket små mängder för att se om dna-märkningen kommer från till exempel Roslagsbanan.

Polisen och SL gör satsningen i samarbete med företaget Eurosafe. Bolagets marknadsansvarige Mikael Ljungsten säger att syftet främst är att avskräcka tjuvarna.

– Skyltar talar om att spåret är uppmärkt. Vi vet ju vilka sträckor som varit värst utsatta och det är där vi riktar in oss inledningsvis.

Enligt Mikael Ljungsten är det än så länge oklart exakt hur stora delar av tågbanan som kommer att dna-märkas. Klart är dock att det behövs åtgärder.

Fakta

Dna-koden är unik för varje plats

Vätskan är osynlig och luktfri och kan appliceras på allt från värdeväskor till butiker.

Dna-koden är unik för varje plats där den används.

Prövas på flera håll i landet, hos till exempel juvelerare och i kyrkor där det finns gott om koppar.

Vätskan har använts av polisen i Storbritannien i över tio år.

Källa: Polisen